perjantai 5. kesäkuuta 2020

Zombie Flesh-Eaters(1979)

Alkuperäinen nimi: Zombi 2

Ohjaaja: Lucio Fulci

Käsikirjoitus: Elisa Briganti & Dardano Sacchetti

Pääosissa: Tisa Farrow, Richard Johnson, Ian McCulloch, Al Cliver, Auretta Gay, Olga Karlatos, Lucio Fulci

Nyt arvostelussa Suomen ensi-illan 16-vuotisjuhlan kunniaksi legendaarisen italogoremaestron mestariteos, jolla alkuperäisestä nimestä huolimatta ei ole mitään tekemistä George A Romeron Dawn of The Deadin(1978) kanssa, jota levitettiin Italiassa lyhennettynä versiona nimellä Zombi rahastuksen nimessä. Nyt kuitenkin itse asiaan:

Leffa alkaa kun New Yorkiin ajelehtii hylätyn oloinen vene. Vene kiinnittää rannikkovartioston huomion ja 2 poliisia lähtee tutkimaan venettä, jossa heidän harmikseen  piileksii zombie, joka  tappaa toisen poliiseista, mutta toinen vetäise mutkan esiin ja pamauttaa zombien mereen.

Välikohtauksesta tulee etusivun juttu ja eräs nainen   Ann Bowles ( Tisa Farrow)  tunnistaa veneen isänsä omistamaksi. Reportteri  Peter West ( McCulloch) tekee juttua veneellä tapahtuneesta välikohtauksesta ja törmää Ann Bowlesiin, joka niin ikään on myöskin tutkimassa venettä.

Niinpä Peter ja Ann päättävät lähteä saarelle, josta vene lähti ajelehtimaan.  Mukaan lähtevät myös sukeltajapariskunta  Brian ja Susan ( Al Cliver ja Auretta Gay)

Saarella  jengille selviää, että  isä-Bowles on vainaa ja saarella riehuu tauti, joka muuttaa vainajat zombeiksi, jota saarella hengaileva tohtori Menard  (Johnson) on  yrittänyt hillitä laihoin lopputuloksin.


Kuten sanottu, Romero aloitti zombieleffojen buumin ja eniten siitä ottivat ilon irti italialaiset, jotka tekivät useita aihepiirin leffoja vaihtelevin lopputuloksin. Näistä Fulcin leffat ovat sieltä tasokkaimmasta päästä ja elokuvissaan Fulci vei zombit uusiin säfääreihin, mikä näkyy yliluonnollisessa elementeissä sekä poikkeuksellisesti maasta nousevista mädäntyneistä kalmoista, joita harvemmin jenkkizombeiluissa näkee.

Fulcin elokuvat poikkeavat myös Romron zombeiluista, että ne ovat huomattavasti verisempiä ja tässä vasta goreilua riittää, mainittakoon esim legendaarinen ”silmätikku” kohtaus ja mainittakoon myös sangen
 absurdi, mutta hienosti kuvattu vedenalainen kohtaus, jossa sukeltavaa  naista väijyy merenpohjassa 

piileksivä zombie, joka saa päin näköä Mies ja alaston ase-henkisen  se  ei lähde millään irti-merilevän ja sitten zombie matsaa hain kanssa ja puree siitä paloja pois. Huisia.

Leffan tunnelma heittelee siis laidasta laitaan, mutta saarella tunnelmaa pääsee kohdilleen, kun zombiet ilmestyvät viimeinkin kuviin ja Zombien maskeeraus  on  puistattavan autententista  silmistä pursuavineen matoineen päivineen  ja tunnelmaa myös tehostavat Sergio Salvatin kuvaus ja Fabio Frizzin soundtrack, jonka tunnari jää soimaan päähän.

Yhteenvetona Zombie Flesh-Eaters on Dawn of The Deadin jälleen paras zombeilu, joka kuuluu kaikkien kauhuharrastajien yleissivistykseen.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti