perjantai 26. kesäkuuta 2020

Pitkät jäähyväiset(1973)

Alkuperäinen nimi: The Long Goodbye

Ohjaaja: Robert Altman

Käsikirjoitus: Leigh Brackett(Raymond Chandlerin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Elliot Gould, Sterling Hayden, Nina Van Pallandt, Jim Boulton, Henry Gibson, David Arkin, Mark Rydell

Altmania pukkaa taas  Kulinaristin saitille. Nyt arvostelussa  yksi Neo-Noir genren klassikoita

Phillip Marlowe auttaa ystävänsä Terry Lennoxia(Jim Boulton) pakenemaan Mexicoon. Sitten Marlowe sekaantuu monimutkaiseen murhamysteeriin, josta ei puutuu gangstereita, juoppoja kirjailijoita ja kalsarointia.

Pitkät jäähyväiset on taattua Neo-Noiria alusta loppuun  josta ei puutuu jännittäviä juonenkäänteitä ja  tyylikästä menoa.  Krediittiä siitä John Williamsin soundtrackille ja Vilmos Zsgimondin  jälleen kerran hienollle kameratyöskentelylle.

Elliot Gould vetää erinomaisen roolin Marlowena, kuten myös Sterling Hayden Ernest Hemingway-henkisenä juoppona kirjailijana.


Hauskana triviana mainittakoon, että Arnold Schwarzeneggerillä on tässä hupaisa pieni rooli gangsterina. Vielä hauskempi juttu on myös eilen arvostelemassani M.A.S.H sisältää niin ikään pienen kreditoimattoman roolin Stallonelta, elikkä  taide-elokuvien ohjaajana  muistettu Altman on tehnyt töitä 2 legendaarisen toimintasankarin kanssa, mistä postuumi hatunnosto Altmanille.

Joka tapauksessa Pitkät jäähyväiset on Neo-Noirin mestariteoksia ja suositeltavaa katsottava 70-luvun klassikoiden ja hyvien rikostarinoiden ystäville.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti