keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Usva(1980)

Alkuperäinen nimi: The Fog

Ohjaaja: John Carpenter

Käsikirjoitus: John Carpenter & Debra Hill

Pääosissa: Jamie Lee Curtis, Janet Leigh, Adrienne Barbeau, Hal Holbrook, Tom Atkins, Nancy Loomis, Tom Atkins,  John Houseman, Charles Cyphers, Darwin Joston, Rob Bottin, George Buck Flower


Vaikka 80-Luku tullaankin aina muistamaan historiankirjoissa Slasherien kulta-aikana, vuosikymmenen kauhulefoihin mahtui mukaan myös perinteisempi kummitustarina, jonka ohjasi ja osittain käsikirjoitti ei sen vähäpätöisempi henkilö kuin itse John Carpenter, jonka parhaisiin leffoihin tämä kuuluu.

Sitten asiaan:

Prologissa Simpsoneiden Kapteeni McCallisteriltä näyttävä  kippari  (John Houseman)kertoo lapsille nuotion äärellä kummitusjuttuja merenrannalla. Siitä päästäänkin itse elokuvaan, jonka juoni kulkee näin:

Antoni Bay niminen rannikkokaupunkien valmistautuu 100-vuotisjuhliin, mutta  juhlia varjostaa synkkää salaisuus, jonka tulee ilmi kaupungin papin (Hal Holbrook) löytäessään isoisänsä päiväkirjan. Kaiken lisäksi epämääräinen usva valtaa kaupungin ja ikkunat alkavat särkymään itsestään ja jengiä löytyy murhattuna. Kummitukset ovat saapuneet usvan myötä tasoittamaan puntteja kaupunkilaisten kanssa edellisen sukupolven sekoilujen vuoksi.


Usva on jälleen kerran taattua puuseppää alusta loppuun.  Tiivistä tunnelmaa  on vaikka muille jakaa ja puusepän jälleen itsensä säveltämä musiikki rokkaa kybällä. Jännä juttu, että Usvan tunnarin melodia on ilmiselvästi plagioitu Harold Faltermeyerin Running manin soundtrackiin sekä Frederikin Volgaan.

 Kuulostivat ainakin minun sävelkorvaani samantyylisiltä, joten käykääpä Youtubessa kuuntelemassa ja vertailemassa näitä 3 biisiä, arvon lukijat.



Joka tapauksessa Usva vähemmän tunnettu kesäleffa, ja parhaat vibat  tästä varmaan  irtoavat, kun katsoo tämän kesäiltana(  En ole itse kokeillut, joten 3. uusintakatselu  lienee paikallaan)

 Usva on myöskin puuseppää alusta loppuun ja 40 vuotta vanhaksi leffaksi yllättävän jännä.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti