perjantai 19. kesäkuuta 2020

Uhrijuhla(1973)

Alkuperäinen nimi: The Wicker Man

Ohjaaja: Robin Hardy

Käsikirjoitus: Anthony Shaffer

Pääosissa: Edward Woodward, Christopher Lee, Britt Ekland, Diane Cilento, Ingrid Pitt, Lindsay Kemp, Ian Campbell

Nyt 200. arvostelun ja Juhannuksen kunniaksi arvostelussa  jälleen kerran yksi kesäleffojen  ja 70-luvun kauhuleffojen klassikoita.

Konstaapeli Howie(Woodward) on erittäin uskovainen poliisi, joka saa tehtäväkseen etsiä kadonnutta tyttöä epämääräisen oloisesta saarelta, jonka asukkaat suhtautuvat hyvin nihkeästi ulkopuoliseen virkavallan edustajaan. Howien jatkaessa tutkimuksiaan, selviää, että saaren asukkaat  yrittävät kiistää tytön olemassaolon ja Howien suureksi järkytykseksi saaren asukkaat ovat uskonnolliselta vakaumukseltaan  pakanoita, joita johtaa sangen värikäs persoona Lordi  Summerisle (Christopher Lee)  ja saarelaisten harrastuksina näemme mm laulamista,  nudismia ja vuosittain  pidettävän sadonkorjuujuhlan, jossa heilutan eläinnaamareihin pukeutuneina.


Uhrijuhla ei ole perinteinen kauhuleffa, sillä  se tapahtuu suurimmaksi osaksi päiväsaikaan, goreilua ei ole ja soundtrackillä raikaa  folk-henkistä musiikkia, mutta omalla tavallaan   se on vinksahtanut ja hämärä leffa, ja mitä edemmäs loppua kohti mennään, niin  vinksahtaneisuus ja hämäryys  menee sellaisin sfääreihin, että omasta  mielestäni tämä oli jopa kuumottavampi kuin samana vuonna julkaistut Manaaja ja Nicolas Roegin tyylikäs   Kauhunkierre (Don’t look now)


Uhrijuhlan vinksahtaneen ja hämärän meiningin keskeltä löytyy myös  kantaaottava tarina uskontojen ja erilaisten arvomaailmojen kohtaamisesta.

Jos arvostelu herätti kiinnostuksenne, tässä vähän teknistä faktaa leffasta, koska liikkellä  on 3 eri pituista versiota joiden pituus heittelee 88-100 minuutin välillä  ja itse olen itse nähnyt  kaikki leffan viimeisimmät TV-esitykset vuosina 2015-17, mutten  edelleenkään en osa päätellä  minkä version olen  nähnyt, koska Yle Teema, TV5 ja Kutonen ovat esittäneet  eri versiot, joten nyt luvassa pientä spoilerivaara, sillä TV5 ja 
Kutosen esittämä versio sisältää seuraavat kohdat, mitä ei ollut Ylen esittämässä versiossa.

- Prologi, jossa Howie  istuu kirkossa
-Ennemmän laulamista majatalossa
- Christopher Lee näyttäytyy jo puolessa välissä leffaa( kun Ylen versiossa  vasta reilusti yli puolen välin)


Spoilerivaara on ohi, joten nyt lopullinen yhteenveto Uhrijuhlasta:

Uhrijuhla on yksi harvoja oikeasti kuumottavia  kauhuleffoja, uutta samalla myös mitä mainioin kesäleffa sekä syväkatsaus erilaisten uskontojen ja arvomaailmojen kohtaamisesta

Hyvää Juhannusta kaikille Leffakulinaristin  lukijoille!

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti