torstai 18. kesäkuuta 2020

Hurja joukko(1969)


Alkuperäinen nimi: The Wild Bunch

Ohjaaja: Sam Peckinpah

Käsikirjoitus: Sam Peckinpah, Roy N Sickner, Walon Green

Pääosissa: William Holden, Ernest Borgnine, Warren Oates, Ben Johnson, Bo Hopkins, Edmond O Brien, Jaime Sanchez, Emilio Fernandez, Robert Ryan, Albert Dekker, Strother Martin, L.Q.Jones

Tasan 51 vuotta sitten arveluttavat lännensedät  ratsastivat valkokankaille ja samalla heitettiin roskiin villin lännen ihanteet ja myytit  elikkä nyt arvostelussa Hurme-Samppana tunnetun Peckinpahin mestariteos, joka kuuluu Kulinaristin Top10 suosikkeihin ja jonka olen nähnyt 5 kertaa, viimeksi vuosi ja 5 päivää sitten Kino Reginassa, jossa elokuva pääsi oikeuksiinsa valkokankaalta ja 35mm-filmiltä nähtynä.

Nyt kuitenkin itse asiaan: Eletään vuotta 1913 elikkä  villin lännen aika on  ohi, Autot ja muut nykyajan härpäkkeet ovat tehneet elämästä helppoa ja 1. maailmansotaan alkuun on vuosi jäljellä.

Leffan yleisilme tehdään jo heti selväksi alussa, kun joukko lapsia heittää skorpionin murkkupesään ja tuikkaavat pesän liekkeihin nimikkojoukon ratsastaessa taustalla kaupunkiin ratsuväen sotilaiksi pukeutuneina.

Joukkoon kuuluvat Pike(Holden) Dutch (Borgnine)  Gorchin veljekset Lyle & Tector ( Oates & Johnson) nimensä veroinen Crazy Lee ( Hopkins) ja kiintömexicolainen Angel (Sanchez) 

Joukko suunnittelee ryöstävänsä Texasiin VR:än palkkarahat, mutta lynkkausjoukko, johon kuuluu joukon ex- jäsen Deke Thornton( Ryan) väijyvät katolla kiväärit kourissa.

Tilanne eskaloituu verilöylyksi ja paikallinen  AA-kerhon paraati joutuu osalliseksi siihen  käppäiltyään   tulilinjalle.

Jälleen kerran joukko menettää yhden jäsenensä ja ryöstösaalis paljastuu aluslaatoiksi, joten joukko ratsastaa Mexicoon jatkamaan vanhaa elämäntyyliään eli ryöstelemään ja riehumaan.


Hurja joukkoa pidetään yhtenä parhaimpana koskaan tehtynä länkkärinä, eikä syyttä sillä se kertoo syvällisen tarinan nykyaikaan sopeutumattomista lainsuojattomista ja  se käsittele ilmestymisaikansa yhteiskunnallisia epäkohtia, kuten villin lännen aikakauden päättymistä ja Vietnamin sotaa, jonka takia Hollywood luopui sensuurista 60-luvun loppupuolella ja elokuvat muuttuivat väkivaltaisemmiksi ja Hurja Joukko oli  vuosikymmen väkivaltaisin elokuva 145 vainajalla ja slo mo-kuolemilla, joka oli tuhon aikaan ihan uusi juttu, mutta Hurja Joukko menetti jo  2 seuraavana vuonna väkivaltaisimman länkkärin tittelin tässäkin blogissa arvioiduille Veriselle sotilaalle ja Metsästykselle.

Runasaata verenvuodatuksesta ja arveluttavista päähenkilöistä huolimatta Hurjasta joukko on syvällinen tarina ystävyydestä ja yksinkertaisista  miehistä joiden eräjormailun pilaavat  rautatiet ja niiden hämärät rakennuttajat.

Kaikkien aikojen paras länkkäri ja Peckinpahin mestariteos.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti