keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Villit Vuodet(1978)

Alkuperäinen nimi: Big Wensday

Ohjaus:  John Milius

Käsikirjoitus: John Milius ja Dennis Aaberg

Pääoissa Jan-Michael Vincent, Gary Busey, William, Katt, Lee Purcell, Patti D'Arbanville, Barbara Hale, Sam Melville, Darrell, Fetty, Gerry Lopez, Joe Spinell, Robert Englund, Frank McRae, Michael Talbott, Reb Brown

Suorasanaisena Zen-anarkistinä ja militarisista ja konservatiivisistä mielipiteistä tunnettu John Milius ohjasi  ennen  2 tunnetuintaan elokuvaansa  Conan-barbaarin(1982) ja Red Dawnin(1984) ohjasi ennen näitä osittain omaelämänkerrallisen Big Wensdayn

Tarinan keskiössä on surffaaminen ja 3 surffaria Matt (Jan-Michael Vincent) Jack (William Katt) ja Leroy (Gary Busey) jotka surfffavat ja  niin edespäin.

Vaikka Big Wensdayn  onkin filosofinen ja pohdiskeleva teos, mukaan mahtuu yksittäisiä hupaisia hetkiäkin, joihin lukeutuvat kuokkavieraiden myötä joukkotappeluksi riistäytyvät kotibileet, sekä Vietnam-kutsunnat, joissa päähenkilöt kavereinen ovat keksineet mitä erikoisempia  fyysisä ja henkisiä vammoja vältyäkseen sotaan joutumisesta. Ihme, että tosielämässä hipit lähtivät kutsuntoja pakoin Kanadaan, vaikka olisivatkin voineet toimia samoin kuin Big Wensdayn päähenkilöt.

Myös elokuvan pääteema eli surffaus on varsin mallikkaasti toutettu ja pisteenä iin päälle Miliuksen hovisäveltäjän Basil Poledouriksen hieno soundtrack luo kuviin tunnelmaa.


Big Wensday on viihdyttävä ja lämminhenkinen, mutta myös filosofinen ja pohdiskeleva draama höystettynä hienoilla surffauskohtauksilla.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti