keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Suuri gangsterisota(1984)

Alkuperäinen nimi: Once upon a time in America

Tunnetaan myös nimellä. C'era una volta in America

Ohjaus: Sergio Leone

Käskirjoitus: Sergio Leone( Harry Greyn  The Hoods kirjan pohjalta)

Pääosissa: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern,  Tuesday Weld, Treat Williams, William Forsythe,  James, Hayden, Burt Young, Joe Pesci, Danny Aiello,  Darlanne Fluegel, Richard Bright, James Russo, Jennifer Connelly, Larry Rapp


Nyt on sitten 100 arvostelun raja rikottu! Melkoinen saavutus tehty vuoden ja 1 kuukauden aikana, jona Leffakulinaristin on ollut netissä. Tätä sietää juhlia viikonloppuna nyt arvostelussa olevan yhden maailman parhaiman elokuvan 4.katsomiskerralla. Nyt kuitenkin asiaan.


Parhaiten spagettilänkkäreistään tunnettu Sergio Leone teki viimeiseksi jäänyttä elokuvaansa peräti 10 vuotta ja jäli on sen mukaista. Näyttävyyttä ja pituutta on vaikka muille jakaa ja edelleen on hyvin vaikea uskoa, että tämä on siis tosiaankin tehty vuonna 1984, sillä minun mielestäni tämä muistattaa kuvaukseltaan  enemmän 70-luvun kuin 80-luvun elokuvaa, mutta silti vielä  34 vuotta myöhemmin Once upon a time in America näyttää ja kuulostaa upealta.

Elokuva siis kertoo juutalaistaustaisten gangstereiden seikkailuista  vuosien 1920-68 välillä päähenkilö David "Noodles" Aaronsonin (Robert De Niron) flashbackien välityksellä.


Kuten aiemmin totesin, elokuva näyttää ja kuulostaa upealta ja tämän lisäksi katselukomemuksen kruunaavat upea kuvaus ja lavastus sekä tietysti Ennio Morriconen musiikki, joka tällä kertaa tuo tipan linssiin. Ihan oikeasti. Robert  De Niro  vetää yhden uran parhaimista rooleista Taksikuskin Travis Bicklen oheela, eivätkä James Woods ja muutkan hassumpia rooleja vedä, vaikka jäävätkin De Niron varjoon.


Elokuvan kohuttu ylipituus ei minua haitannut, mutta elokuvan ainoat miinuspuolet olivat naurettava ja harhaanjohtava  suomenkielinen nimi( ei tässä mitään gangsterisotaa ollut) ja  liiallinen pervoilu  ja 2 raiskauskohtausta, jotka eivät tunnut istuvan elokuvaan, jos vertaa tätä muihin Leone elokuviin, mutta ilmeisesti ehkä  Leonen mielestä ne kuuluvat gangsterien  arkeen, olivatpa sitten raha-asiat handlaavat kansan edustajia  tai eivät.

Once upon a time in America on  yksi maailman parhaimpia elokuvia ja yksi top-10 listallani olevia elokuvia.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti