lauantai 24. helmikuuta 2018

Flashdance(1983)

Ohjaus: Adrian Lyne

Käsikirjoitus: Tom Hedley ja Joe Eszterhas

Päosissa: Jennifer Beals, Michael Nouti, Kyle T Hefner,  Robert Wuhl, Cynthia Rhodes, Lee Ving, Sunny Johnson, Don Brockett, Lilia Skala,  Philip Bruns, Micole Mercurio, Ron Karabatos, Belinda Bauer,  Malcolm Danare, Lucy Lee Flippin


John Travoltan maailmanmaineeseen nostanut discohäröily Staruday night fever(1977)  oli ilmestyessään klassikko ja ikävä kyllä sen jälkeen nähtiin runsaasti erilaisia tanssiaiheisia draamoja vuosien 1977-84 välillä, osa niistä täysin shaiccea. Tanssibuumin ollessa kuumimmillaan  vielä vuonna 1983 ilmestyi Jerry Bruckheimerin ja Don Simpsonin tuottama Flashdance, jonka myötä  kaula-aukonkohdalta venytetyistä paidoista tuli muotia ja Irene Caran  What a feeling muodostui yhdeksi kasarin "hitiksi" ja korvamadoksi ylikäytön myötä muissa medioissa.


Pittsburghiin sijoittuva elokuva kertoo päivisin hitsaajaana  ja iltaisin tanssijana yökerholla kerovasta Alexista (Jennifer Beals)  joka haluaa kovasti balleriinaksi Sitten  syttyy romanssi Alexin ja hänen pomonsa Nickin (Michael Nouri) ja kuinka arvata saattaa älämölöä ja muuta sekoilua on luvassa tanssimisen oheela.

En ole suuri tanssin ystävä, mutta silti tämäkin tuli katsottua lähinä kasarin ja kovan luokan tekijöiden takia. Eikä ollut huono elokuva lainkaan. Näyttelijöintyöskentely ei ollut kummoista, mutta soundtrack ( What a feelingiä lukuunottamatta)  asiallista settiä. Giorgio Moroderin sävellysten  lisäksi Michael Sembellon Maniac muodostui suosikikseni.

Kuten kaikki varmaan tietävät, että  Quentin Tarantino on tulkinnut Top Gunin(1986) homoelokuvaksi, Olen minäkin tehnyt samanhenkisen tukinnan Flashdancestä 2 katsomskerran jälkeen. Minun tulkintani mukaan päähenkilö Alex on mahdollisesti lesbo, koska hän työskentelee päivätyökseen hitsaajana, joka on tunnetusti mieskeskeinen ala. Minun tulkitani mukaan Alexin iltatyö tanssijana ja romanssi Nickin kanssa ovat  yrityksiä salata lesbous. Lieneekö myös sattumaa, että Jennifer Beals esiintyi pääosassa tv-sarjassa L-koodi

Ja tämä siis oli vain minun tulkintani elokuvasta, eikä minulla sateenkaarikansaa  mitään vastaaan. Jokainen siis tulkitkoon elokuvan omalla tavallaan.

Ennen traditionaalista yhteenvetoa elokuvasta hieman triviatietoa:

-Brian De Palman oli tarkoitus ohjata elokuva, mutta hän kieltäytyi ja ohjasi sen sijasn Scarfacen.

- Alexin roolin harkittiin alun perin mm Jamie Lee Curtisia ja Michelle Pfeifferiä.

-Nickin roolin taas harkittiin mm Al Pacinoa, Joe Pesciä, Robert De Niroa, John Travoltaa, Pierce Brosnania, Burt Reynoldsia, Kevin Costeneria, Mel Gibsonia, Richard Gereä ja Jack Nicholsonia.

-David Cronenberg oli myöskin ehdolla ohjaaksi, mutta hän kieltäytyi.

-Adrian Lyne kieltäyti  elokuvan ohjaamisesta kahdesti.

-Michael Sembellon biisi Maniac oli alunperin kirjoitettu samannimistä slasher-klassikkoa varten,
mutta julkaistiin uusilla lyyrikoilla 3 vuotta myöhemmin Flashdancen soundtrackillä.

-Perustuu  hitsari/tanssija Maureen Marderin tositarinaan.



Flashdance on loistavaa viihdettä, piditpä,sitten tanssista tai et ja kasarin ystäville tämä varmaanki  uppoaa kuin kuuma veitsi voihin.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti