perjantai 16. helmikuuta 2018

Heat-Ajojahti(1995)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Michael Mann

Pääosissa: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer,  Jon Voight, Tom Sizemore, Diane Venora, Ashley Judd, Amy Brenneman, Wes Studi,  Ted Levine, Tom Noonan, William Fitchner, Danny Trejo, Kevin Gage, Natalie Portman, Henry Rollins, Hank Azaria, Jeremy Piven, Dennis Haysbert, Mykelti Williamson, Xander Berkeley

Michael Mann, yksi 3 parhaasta elokuvaohjaajasta Brian De Palman ja Martin Scorsesen oheela, ohjasi vuonna 1995 Heatin, joka perustuu vuonna 1989 Mannin ohjaamaan tv-elokuvaan L.A takedown ja jota myöskin pidetään Mannin parhaimpana elokuvana sekä yhtenä rikoselokuvan suurena klassikkona.


Neil McCauley (Robert De Niro)  on a-luokan rosvo, joka toteuttaa jenginsä kanssa näyttävän panssariauton ryöstön keskellä kirkasta päivää Los Angelesissa.

Ryöstö rupeaa tutkimaan ansioitunut poliisi Vincent Hanna (Al Pacino) joka uppoutuu niin syvälle keissiin, että yktyiselämäkin kärsii. Myös Neilillä ja hänen jengiinsä kuuluvlla Chrisillä (Val Kilmer) on myöskin ihmissuhdesotkuja selvitettävänä rötöstelyn oheela.

Siinä Heatin juoni lyhyesti ja ytimeekkästi kerrottuna. Nyt yleistä lätinää ilman spoilereita.

Heat on siis ihan yleisestikin ottaen elokuvahistoriallisesti merkittävä elokuva. Tämä oli ensimmäinen elokuva, jossa Pacino ja De Niro esiintyivät samaan aikaan valkokankaala ja  niin tekevät myös Scorsesen tulevassa Irishman-elokuvassa, jossa heidän lisäksi nähdään myös pitkästä aikaan valkokankaala Joe Pesci.

Heat on myös vaikuttanut Christopher Nolanin Batman-trilogiaan. Nolan onkin maininnut Heatin suosikkielokuvakseen ja saannut vaikutteita elokuvan Los Angelesista Batman-trilogian Gotham Cityyn.

Heat on yksi 90-luvun  merkittäväpiä rikosleffoja Tarantinon alkupään tuotannon, Scorsesen Mafiaveljien ja Casinon, Se7in, Usual Suspectsin ja L.A Confindenitialin oheela.

Loistava, tyylikäs ja jännittävä, joksenkin hieman yliptkä rikoseepos Michael Manninltä ja hänen  4. parhain elokuvan Manhunteri, Thiefin ja The Keepin jälkeen.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti