sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Kahdet kasvot(1992)

Alkuperäinen nimi: Rising Cain

Ohjaus ja käsikirjoitus: Brian De Palma

Pääosissa: John Lithgow, Lolita Davidovich, Steven Bauer, Gregg Henry, Tom Bower, Frances Sternhagen

Kaikkien aikojen parhaimpana elokuvaohjaana pitämäni Brin De Palma on tullut tunnetuksi Alfred Hitchcockin suurena fanina ja muutamisa Palman elokuvissa onkin ollut viittauksia Hitchcockin tuotantoon.

Nyt arvosteltavissa oleva Rising Cain, jota on myös titleerattu De Palman omaksi Psykoksi, on taattua De Palmaa alustta loppuun ja kuten Hitchcockin kuuluisin elokuva, Rising Cain kertoo myöskin skitsofrenian käytöstä rötöstelyssä.

John Lithgowin esittämä Carter Nix on arvostettu lapsiin erikoistunut myssytohtori, joka rupeaa skitsoilemaan ja päättää startata uudestaan  isänsä hämärät  kokeet, joka vaati useiden lasten shanghaijaamsta.

Sillä välin Carterin vaimo Jenny (Lolita Davidovich) tapaa putkästä aikaan ex-rakkaansa Jackin (Steven Bauer) ja romanssi puhkeaa taas kukkaansa.

Loppuun yleistä lätinää elokuvasta ilman  spoilereita.

Rising Cain on jälleen hyvä esimerkki siitä, miten taidokkaasti De Palma osaa luoda jännitystä ilman efekteillä mässäilyä.

John Lithgow tekee hienoa jälkeä pääosassa ja myöskin Palman  hovisäveltäjän Pino Donaggio on jälleen kerran onnistunut luomaan hienon soundtrackin, vaikka tällä kertaa ei kuullakkaan Donaggion tavaramerkiksi muodostuneita Palman elokuvien sisällön kanssa ristiriidassa olevia romanttisia sävellyksiä, mutta silti  Pinon musiikki on tässäkin kohdillaan, etenkin jännittävissä kohtauksissa.


Jälleen kerran yksi tyylikäs ja visuaalisesti upea jännitysnäytelmä De Palmalta.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti