tiistai 24. lokakuuta 2023

Killers of the Flower Moon(2023)

 Ohjaaja: Martin Scorsese

Käsikirjoitus: Martin Scorsese & Eric Roth( David Grannin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Leonard DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, John Lithgow, Brendan Fraser, Sturgill Simpson, Jack White, Barry Corbin


Nyt arvostelussa Scorsesen  26. kokoillan elokuva, joka samalla on  9. Scorsesen ja De Niron yhteistyö ja Scorsesen ja DiCaprion  6.yhteistyö ja 3.leffa, missä DiCaprio ja De Niro esiintyvät yhdessä.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi: 

Tositapahtumiin  perustuva KotFM  kertoo siitä, miten joukko Osage-heimoon kuuluvia Amerikan alkuperäisväestön edustajia löysivät mailtaan sattumalta öljyä  ja siitä, miten USA:n taipumus varastaa öljyä vähemmistöiltä sai alkuunsa.


Tarinan päähenkilö Ernest Burkhart, 1.maailmansodan veteraani saapuu Osage Countyyn  asumaan ja enonsa William King  Halen  luokse ja saa töitä taksikuskina(Scorseselta ideat loppu?)

Pian kaupunkia koettelee joukko hämäriä kuolemia, joiden uhreiksi ovat joutuneet edellä mainitut öljyllä rikastuneet Osage-heimon jäsenet ja kaikki  kuolemat on  lavastettu näyttämään joko  itsemurhalta tai onnettomuudelta.

Koska paikallinen sheriffi vaivaudu tutkimaan kuolemia  ja eikä heimon palkkaamista yksityisetsivistä ei ole apua, päättää Ernestin alkuperäisväestöä edustava vaimo  Mollie ottaa yhteyttä presidenttiin ja näin ollen paikalle saapuvat BOI:n( FBI:n edeltäjä) tutkimaan kuolemia  ja pidättämään syyllisiä.


Vaikka leffalla olikin pituutta 206min(3h26min) niin eipä tuntunut pitkävetiseltä ja Scorsesen edellinen  leffa The Irishman  on puolestaan 3 minuuttia pidempi kuin tämä, joten hieman ihmetyttää leffan saama kritiikki 206 minuutin pituudesta , sillä on olemassa  paljon pidempiäkin elokuvia, kuten De Niron tähdittämä 5 tuntinen eepos 1900(1976)


Caprio ja Niro vetivät hyvä pääosat ja hienosti oli lavastettu 100 vuoden takainen meininki ja Scorsese piipahti loppupuolella  pienessä roolissa sitten  Silencen(2016)


KotFM on jälleen kerran taattua laatua ala Scorsese sekä yksi tämän vuoden parhaimpia elokuvia ja  kritiikistä huolimatta  ei ole niin ylipitkä kun on väitetty.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti