keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Aivoryöstö(1974)

 Alkuperäinen nimi: The Terminal Man

Ohjaaja: Mike Hodges

Käsikirjoitus: Mike Hodges( Michael Crichtonin kirjan pohjalta)

Pääosissa: George Segal, Joan Hackett, Jill Clayburgh, Donald Moffat, Richard A. Dysart, Matt Clark, Norman Burton


Nyt arvostelussa taas vaihteeksi klassista 70-luvun scifiä, tällä kertaa Jurassic Park-kirjailijan tekstiin pohjautuen.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:

Epilepsiasta kärsivä ja ajoittain sen seurauksena muistikatkoksia saava  huippuälykäs  Atk-asiantuntija   Harry Benson on murhannut vaimonsa ja vankilan sijasta Harry päätyy hämärään laitokseen, jossa joukko tutkijoita menee  sörkkimään hänen aivojaan ja muistia.

Sitten Harry ottaa hatkat ja saa peräänsä poliisin.


Segal veti ihan hyvän  rooliin, mutta joku karismaattisempi ukko, esim Redford, Newman, Caan, McQueen, Devane, Dern, tai Heston olisi ollut ehkä parempi tässä roolissa.


Eri kiinnostava tarina tässä kuitenkin oli ja mitä ilmeisemmin 9 vuotta myöhemmin julkaistu Walken-leffa Aivomyrsky on Aivo-tittelin ohella ottanut tarinasta selkää inspiraatiota ja olipa kivaa tietää, että Dysart ja Moffat esiintyivät samassa leffassa 8 vuota ennen  puusepän mestariteosta, The Thingiä.


The Terminal Man on taas vaihteeksi taattua 70-luvun  scifi-hifistelyä, elikkä maan pinnalla tapahtuvaa realistisempaa scifi-hifistelyä ilman avaruusolioita ja muita genren kliseitä sekä harvinaisen tylyllä loppuhuipennuksella varustettuna, jollaista ei nykyään tehtäisi herkkähipäisen  ja kaikesta mielensä pahoittavan nyky-yleisön, joka vaati onnellisia loppuja, CGI-huttua ja oheiskrääsää, mihin pistää miljoonia euroja palamaan.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti