torstai 5. lokakuuta 2023

Dominion: Prequel to the Exorcist(2005)

 Ohjaaja: Paul Schrader

Käsikirjoitus:  Caleb Carr & William Wisher Jr 

Pääosissa: Stellan Skarsgård,  Clara Bellar, Gabriel Mann, Billy Crawford,  Julian Wadham, Ralph Brown, Israel Aduramo


Nyt arvostelussa Manaajan  etko-osan ns ”alkuperäinen” versio, joka ei kelvannut  WB:n johtoportaalle, koska kaipasivat lisää verta ja jännitystä kuviin, joten Schrader sai kenkää kesken projektin, joten Renny palkattiin pistämään koko leffa uusiksi, mutta onneksi Schraderin versiosta oli jo saatu sen verran materiaali kasaan, että siitä oli mahdollista tehdä kokoillan elokuva, joten  vajaa 8 kuukautta myöhemmin Rennyn version jälkeen WB pukkasi Schraderin vision ulos kotiteatterilevitykseen.


Koska alkuperäinen Manaaja täyttää joulukuussa 50 vuotta ja huomenna saa ensi-iltansa David Gordon Greenin  ohjaama  Manaaja: Uskon merkki, joka Greenin viime vuonna päättyneen Halloween-trilogian tavoin aloittaa uuden luvun saagassa ja pyyhki  maan rakoon haukutun, mutta allekirjoittaneen fanittaman ns ”2.osan”(1977) pois aikajanalta ja  ed mainittujen merkkipäivien kunniaksi Arkisto esitti Dominionin   ilmeisesti ensimmäistä kertaa Suomessa.


Tarina on periaattessa sama kuin Rennyn versiossa, elikkä Isä Merrin on traumatisoitunut kokemuksistaan 2.maailmansodassa ja lähtenyt  E-Afrikkaan arkeologisille kaivauksille, josta löytyy  muinaisen kirkon rauniot ja näin ollen Merrin kohtaa Pazuzun ensimmäistä  kertaa.

Siinä missä Rennyn versio keskittyi goreiluun vailla kunnon tarinaa, niin Schrader puolestaan keskittyy tuttuun tyyliinsä  pelastukseen ja muuhun kirkkosälään, joka ilmeisesti oli WB:n johtoportaan mielestä ”liian tylsää”.

 Tarinankerronan lisäksi  Schrader on mestari tunnelmanluomisessa, etenkin   Merrinin painajaiskohtauksessa, joka nojaa pitkälti levottomaan  äänimaisemaan ja ”mieltäylentävän” kuvaston lyömättömään yhdistelmään.


Krediittiä myöskin  legendaarisen KNB-lafkan maskeerauksista ja Angelo Badalamentin tunnelmaa kohottavasta soundtrackistä.


Dominion on paljon tyylikkäämpi ja paikoittain oikeasti jännä kuin Rennyn gorepitoinen näkemys samasta tarinasta ja  2.paras Manaaja 3.osan jälkeen.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti