keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Syntynyt 4. Heinäkuuta(1989)

Ohjaus: Oliver Stone

Käsikirjoitus: Oliver Stone ja Ron Kovic(Kovicin elämänkerran pohjalta)

Pääosissa: Tom Cruise, Raymond J. Barry, Caroline Kava, Tom Berenger, Frank Whaley, Jerry Levine, Kyra Sedgwick, Tom Sizemore, Michael Wincott, Mike Starr, Ed Lauter,  Stephen Baldwin, Daniel Baldwin,  William Baldwin, Oliver Stone, Bob Gunton, Vivica A. Fox, Willem Dafoe, John Getz, John C Mcginley, Wayne Knight


Nyt pukkaa Leffakulinaristin ensimmäinen Oliver Stone-arvostelu Juu-es-ein  242. itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Syntynyt 4. Heinääkuuta siis kertoo ripaisevan tositarinan Ron Kovicista joka liittyi merijalkaväkeen, haavoittui, joutui pyörätuoliin ja sekosi ja lopulta  rupesi aktivistiksi, sodanvastuttajaksi ja Vietnam-veteraanin oikeuksien puolestapuhujaksi.

Kovickin elämänkerrasta oli jo tarkoitus filmata elokuva 1979, ohjaajana William Friedkin ja Ron Kovicin roolissa Al Pacino. Syystä tai toisesta Kovicin tarina filmatisointiin vasta 10 vuotta myöhemmin.

Yllättävää kyllä, inhokkinäyttelijöihini kuuluva Tom Cruise vetää ihan oikeasti hyvän roolin tässä, mutta  olisin kyllä toivonut näkeväni pääosassa Charlie Sheenin, Nicolas Cagen tai Sean Pennin, jotka IMDBeen trivian mukaan olivat aluperin ehdolla pääosassa ja yllättävää kyllä, sietokykyni kesti Tompan naamaa ja mölyämistä 140 minuutin ajan.


Tyypillisen  jenkkienpropagandan ja korkkarimeiningin ystäville tämä voi olla aika pitkävetistä seurattavaa, sillä Kovicin sotaretket kelataan pikakelauksella pois alta ja loput leffasta onkin sitten mölyämistä pyörätuolissa, mielenosoituksia ja fuck you 289 kertaa Jännä jutu, , että Dafoen nimi on alkutexteissä heti toisena, mutta häntä saimme odottaa tunnin ja 36 minuuttia ja Dafoen ruutuaikakin jäi aika vähäiseksi ja sekin  oli  melkoista kiroilukollasia.


Ripsisevaa tarinaa täydentävät vielä John Williamsin vähintään yhtä ripaisevat musiikit, ja kyseessä onkin harvoja hyviä Willamsin sävellyksiä ja myöskin niitä, jotka eivät olle muuttunet kliseisiksi liikakäytön myötä muissa yhteyksissä.

Ripaiseva tositarina yhden kansankunnan turhasta tragediasta  yhden miehen näkökulmasta katsottuna.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti