keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Dillinger-maailman paras pankkirosvo(1973)

Ohjaus ja käsikirjoitus: John Milius

Pääosissa: Warren Oates, Ben Johnson, Richard Dreyfuss, Harry Dean Stanton, Geoffrey Lewis,  John P. Ryan, John Martino, Steve Kanaly, Roy Jenson, Frank McRae, Cloris Leachman, Michelle Phillips


Zen-anarkistinä tunnetuksi tullut John Milius ohjasi oman nimikkopizzansakin saannesta Dillingeristä realistisemman, karumman ja väkivaltaisemman filmatisoinin 36 vuotta ennen Michael Mannin sliipaattua Public Enemies-elokuvaa.


Vaikka olinkin nähnytt aiemmin tuon Mannin sliipatun version pizzamiehen rötöstelyistä  ja periaattessa tämähän  onkin sama elokuva, mutta siitä huolimatta tämä versio onnistui viemään  mukanaan  ihan kybällä ja kyllä vaan 70-luvun rikoselokuvissa on ihan omanlaisensa tunnelma pyssyttelyineen ja räikeänpunaisen  tekoveren  runsaan lotrauksen ansiosta.

Toinen merkittävä yksikohta oli sekin, että Warren Oates oli ihan kuin ilmetty Dillinger  ja toisin kuin Johnny Deppin sliipattu versio Milliuksen Dillinger on badass, joka ei kaihda naisten ja rikostovereitensa pieksemistä.

  Mannin slipaatu versio sisälsikin paljon kovaäänistä ammuskelua, tässä versiossa ammuttin vieläkin kovempaa ja  ammuskelu pizzamiehen jengin ja g-miesten välillä Little Bohemia-lomakylässsä oli kyllä elokuvan paras ja mielenjäävin kohtaus ja parasta oli se, että tämän elokuvan ammuskelut olivat pitkäkestoisia ja hyvin Peckinpahmaisia myöskin, mikä nosti elokuvan viihdearvoja, mutta söi elokuvan tehoja realismilta ja karulta tunnelmalta.

Ja kuten aiemmin mainitsin, Oates oli siis tosiaankin ilmetty Dillinger ja veti roolinsa paremmin kuin Johnny Depp. Ben Johnson ja Richard Dreyfuss komppasivat hyvin Oatesia sivurooleissa Melvin Purvisina ja Baby Face Nelsonina.



Ja jälleen kerran viesti Future Filmille: Ottakaa  tämä huikea rikoselokuvien klassikko mahdollisten tulevien julkaisujen listalle jos suinkin mahdollista!

Dillinger on varsin onnistunut debyyttiohjaus zen-anarkistiltä ja paljon parempi kuvaus pizzamiehen rötöstelyistä kuin Mannin sliipattu versio sekä yksi 70-luvun parhaimpia rikosleffoja.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti