tiistai 17. heinäkuuta 2018

American Gigolo(1980)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Paul Schrader

Pääosissa: Richard Gere, Lauren Hutton, Herctor Elizondo, Bill Duke, Nina Van Pallandt, William Dozier


Julian Kay ( Richard Gere) on Los Angelesissa gigoloiva gigolo, joka joutuu liriin, kun eräs asiakas löytyy murhattuna. Samaan aikan gigolomme painiskelee myös moraalisten ongelmien kanssa.


American Gigolo kuuluu Schraderin  ns " Night Worker" elokuvien sarjaan, johon lukeutuvat myös suosikkielokuvani Taksikuski, Maaliskuussa Orionin Neo Noir-esityssarjassa nähty Light Sleeper ja  vähemmän tunnettu nevahööd  The Walker(2007)


American Gigolo ei kyllä ollut kaiken ennakkohypetyksen arvoinen, mutta ei silti mikään huono elokuva ollut. Elokuvan huonot puolet olivat liian nopeasti etenevä tarinankerronta, jotkut kohtaukset, kuten loppu jäivät auki ja vaikka Gere olikin tässä ihan siedettävä ja ihan ok roolin vetikin, olisin kyllä halunnut nähdä John Travoltan gigoloimassa. Travolta muuten oli ykkösvaihtoehto päosaan, ja näin ollen American Gigolo olisi ollut edes jonkin verran hauskempi, sillä Travoltan 70-80-luvun tuotantoa ( Blow Out lukuunottamatta) ei voi katsoa vakavalla naamalla.


IMDBeen triviaosio kertoo, että pääosaan olivat myös ehdolla Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Harrison Ford, Mel Gibson, Christopher Reeve  ja Chevy Chase.


American Gigolon hyvät puolet puolestaan olivat Schraderin ohjaus ja käsikirjoitus, kasarimeininki ja Giorgio Moroderin syntikkapopitukset.


American Gigolo ei olle maineensa veroinen klassikko,  eikä ohjaansa parahaimstoon kuuluva, mutta
silti katsomisen arvoinen ja erinomainen kasarifiilistelyelokuva.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti