torstai 16. huhtikuuta 2020

Verinen veitsi(1973)

Alkuperäinen nimi: Sisters

Ohjaaja: Brian De Palma

Käsikirjoitus: Brian De Palma ja Louisa Rose

Pääosissa: Margot Kidder, Jennifer Salt, William Finley, Charles Durning,  Lisle Wilson, Dolph Sweet, Olympia Dukakis

Nyt arvostelussa Brian De Palman järjestyksessä 7. kokoillan elokuva ja samalla hänen 1. tekemänsä trilleri, joka on ikävä kyllä jäännyt  myöhempien mestariteosten varjoon, mutta kyseessä on silti erijännä ja tyylikäs trilleri, kuten De Palmalta saattaa odotttaa. Kuitenkin menkäämme  pidemmitä puheitta suoraan asiaan:

Danielle (Kidder) ottaa osaa Peeping Tom’s nimiseen  tv-ohjelmaan, jossa hän tapaa  Phillipin ( Wilson) ja pari päätyy viettämään yön Daniellen luona.

Seuraavana aamuna Phillipille käy huonosti, kun Danielle sekoa ja Phillip saa keittiöveitsestä.

Danielle soittaa paikalle ex-miehensä Emilin ( Finley) ja  yhdessä he hävittävät ruumiin, mutta naapurissa asuva Grace (Salt) sattuu näkemään koko jutun ikkunasta ja pian juttu saa monimutkaisia käänteitä, kun yksityisetsivä  Joseph (Durning) sekaantuu myöskin juttuun.


Kuten arvostelun alkuun totesin, tämä oli De Palman 1. ohjaama trilleri ja myöhemmistä mestariteoksista tunnetuksi tulleet trademarkit ovat jo tässäkin selkeästi näkyvillä ( jaetun ruudun käyttö tarinallisena tehokeinona) sekä  tasokas soundtrack, josta vastaa kukapa muukaan kuin itse Bernard Herrmann ( Hitchcockin suurinnosa tuotannosta, Taksikuski) ja niin ikään Obsession(1976)
joka myös on De Palman ohjaama ja kirjoittama.

Kaikenkaikkiaan Sisters on varsin tyylikäs ja erijännä trilleri, kuten De Palmalta saattaa odottaa ja joka  myöskin näytti maailmalle, sen että De Palma on moderni jännityksen mestari.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti