lauantai 18. huhtikuuta 2020

Kauhun yö(1985)

Alkuperäinen nimi: Fright Night

Ohjaus ja käsikirjoitus: Tom Holland

Pääosissa: William Ragsdale, Roddy Mcdowall, Chris Sarandon, Amanda Bearse, Stephen Geoffreys, Art Evans


Ennen kuin Tom Holland (Ei siis nykyinen Spider-Man) toi tappajanukke Chuckyn valkokankaille, hän päivitti  3 vuotta aiemmin vampyyrit uuteen uskoon tällä tyylikkäällä ja viihdyttävällä leffalla, josta meitsikin diggasi, vaikka normaalisti dissaankin vampyyritarinoita, mistä kuulukin kiitos Twilightille yms tuuballe.

Fright Night on kuitenkin tässä kategoriassa harvinainen poikkeus, ja eiköhän tämä arvostelu tarkenna asiaa tarkemmin.

Fright Nightin sankari Charlie Brewster  (Ragsdale) on perusamerikkalainen teini, joka diggaa 2 asiaa: tyttöystäväänsä Amy Petersonia (Amanda Bearse) ja  Peter Vincentin  (Mcdowall) juontamaa  vanhoja kauhuleffoja näyttävää keskiyön showta, jonka nimi on  ( yllätys yllätys) Fright Night.

Pian kuitenkin Charlie kotilähiönsä alkaa populaatio vähenemään ja Charlie epäilee, että hiljattain naapurin muuttanut gigolo Jerry Danridge (Chris Sarandon)  on syyllinen, ja kuinka ollakaan Jerry on myös  gigolon lisäksi vampyyri.

Charlie kertoo asiasta lähipiirilleen ja poliisille, mutta kaikki pitävät häntä tärähtäneenä, joten Charlie rekrytoi  Peter Vincentin avukseen pelastaakseen tyttöystävänsä ja kotilähiönsä joutumasta verenluovuttajien listalle.

Kuten todettu, Fright Night päivitti vampyyrit nykyaikaan ja sitä seurasivat 2 vuotta myöhemmin yhtä tyylikkäät Lost Boys ja Near Dark, jotka kuuluvat myöskin allekirjoittaneen mielestä parhaimpien vampyyrielokuvien joukkoon.

Näyttelijäkaartista parhaiten suoriutuivat Chris Sarandon  veti hyvän roolin vampyyrinä luoden hahmostaan huvittavan sekä uhkaavan vastustajan. Varsinikin Danridgen jatkuva omenoiden syöminen  oli hauska toistuva gagi ( IMDB:een  trivia sanoo, että  tämä oli Sarandonin oma idea)   Kekseliästä ja hauskaa improvisointia sanon minä.

Sen sijaan sankariparia  näyttelevät  Ragsdale ja Bearse jäävät auttamatta Sarandonin varjoon, ja olisin kyllä toivonut jotkut muut näyttelijät näihin rooleihin ja kaiken lisäksi he olivat tätä filmatessa 24 ja 27-vuotiaita elikkä liian vanhoja esittämään teinejä. Jälleen kerran saa ihmetellä Hollywoodin roolittajien toistaitoisuutta   teineistä kertovien elokuvien suhteen.

Jokatapauksessa Fright  Night on jännä ja viihdyttävä kauhukomedia kultaiselta 80-luvulta. Krediittiä tulee hienoista maskeerauksista ja soundtrackistä josta vastaa Terminator-säveltäjä Brad Fiedel, unohtamatta tietenkään J Geils bändin  hienoa nimikkobiisiä.

Arvosana🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti