sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Suspiria(2018)

Ohjaus: Luca Guadagnino

Käsikirjoitus: David Kajganich( Dario Argenton ja Daria Nicolodin alkuperäisen käsikirjoituksen pohjalta)

Pääosissa: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Chole Grace Moretz, Jessica Harper

5. Marraskuuta 2017 tuli arvosteltua Argenton mestariteos ja silloin tämä remake oli vasta tuotantovaiheessa, joten haukuin sen etukäteen lyttyyn ja ennustin sen floppaavaan, muttei niin ei käynytkään vaan se jakoi yleisön ja kriitikoiden mielipiteet kahtia ja saivat jopa meitsin raahautumaan Finnkinon, vaikka normaalisti dissaankin Finnkinoa.

Sitten asiaan:  Suoraan sanottuna Guadagninon Suspiria ei onneksi ole suora remake, vaan tribuutti Argenton mestariteokselle ja vaikka tarina onkin sama kulkee Guadaginon  visio omia polkujaan tuoden samalla vanhaan tarinaan uusia juttuja ja ulottuvuuksia, tehden leffasta alkuperäistä tuntia pidemmän ja pituutta tällä olikin huimat 2 ja puoli tuntia.

Onko Guagdinon Suspiria hyvä?

Se riippuu ja roikkuu katsojasta. Itse oli tätä versiota alunperin vastaan, mutta tulipahan katsottua.

Siinä missä Argenton mestariteos muistetaan hillittömästä värimaailmastaan  ja Goblinin  soundtrackistä, on Guagdino loihtinut leffassa harmaan ja ruskeansävyisen värimaailman ja itse Radioheadin Thom  Yorke on säveltänyt tähän musiikin, joka minun mielestäni oli lievästi yliarvostettu ja eikä tietenkään vetänyt vertoja Goblinille.

Ja lopuksi vielä täytyy saarnata leffojen ikärajoista, vaikka en yleensä tee niin, mutta K16 on hieman alakanttiin vedetty ikäraja tälle, sillä lopussa meno menee sen verran veriseksi  ja häiriintyneeksi, että K18 olisi kyllä paikallaan, toisin kuin Argenton versiolle, joka on väkivallaltaan huomattavasti kesympää räikeän punaisen tekoveren riemujuhlaa ja on silti K18. Joskus en kyllä  ymmärrä kukkahattujen logiikkaa elokuvien ikärajoista.


Loppujen lopuksi Guagdinon Suspiria ei vedä vertoja Argenton mestariteokselle, mutta on tyylikäs ja hienosti lavastettu taidehorrori, jota suosittele niille, jotka jaksavat katsoa  hämäriä ja ylipitkiä leffoja.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti