maanantai 20. huhtikuuta 2020

The Neon Demon(2016)

Ohjaus: Nicolas Winding Refn

Käsikirjoitus: Nicolas Winding Refn, Mary Laws ja Polly Stenham

Pääosissa: Elle Fanning, Jena Malone, Christina Hendricks, Keanu Reeves, Karl Glusman, Desmond Harrington, Abbey Lee, Bella Heathcote


Vaikka olenkin tunnetusti kotimaisten ja pohjoismaisten elokuvien dissaaja, on sangen hämmästyttävä, että sieltäkin löytyy taitavia ohjaajia, joista Nicolas Winding Refn on jättänyt minuun lähteettömän vaikutuksen ubercooleilla elokuvillaan Drive(2011) ja  Only God Forgives(2013)

Nyt arvostelussa hänen viimeisin elokuvansa, joka jatkaa samalla ubercooliuden ja  huippuunsa asti hiotun audiovisuaalisuuden riemujuhlaa  edellämainittujen elokuvien tapaan.

Elokuvan päähenkilö Jesse (Fanning) on saapunut  peräkyliltä L.A.ahan ja päätyy malliksi ja ystävystyy meikkaaja  Rubyn (Malone) kanssa. Lopulta päähenkilölle  ja katsojille selviää muotimaailman karu totuus, minkä takia elokuva aiheutti kohun Cannesissa, sillä moni katsojista poistui kesken esityksen ja paikalle jääneet katsojat buuasivat elokuvan loputtua.

Kieltämättä muutamat kohtaukset etoivat minuakin, mutta silti ymmärsin,  kyllä, että Refnin tarkoitus ei ollut pelkästään shokkeerata katsojia, vaan myös kertoa karu totuus muotimaailman kulissien takaa, jossa kilpailu on kovaa ja kauneusihanteet  pirstoutuvat  erittäin raadollisesti.

Jälleen kerran Refn osoittaa hallitsevansa audiovisuaalisen puolen tälläkin kertaa ja  ja  Dario Argenton Suspirialle kunniaa tekevä  strobovalojen ja neonvärien täyttämä värimaailma on ehkä  hienointa audiovisuaalisuutta, mitä on  2000-luvun elokuvissa nähty. Myöskin Cliff Martinez, jolle tämä on jo 3. Refnin elokuva, johon  hän  on säveltänyt musiikin, luo jälleen kerran kuviin tunnelmaa  retrohtavilla synapopituksillaan.

The Neon Demon on ubercooliuden ja  audiovisuaalisuuden riemujuhlaa, sekä samalla kannanotto muotimaailman  karusta todellisuudesta, joka menee ehdottomasti  2010-luvun Top 10 parhaimpien elokuvien joukkoon.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti