sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Punainen vaara(1984)

Alkuperäinen nimi: Red Dawn

Ohjaus: John Milius

Käsikirjoitus: John Milius ja Kevin Reynolds

Pääosissa: Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Darren Dalton, Brad Savage, Doug Toby, Jennifer Grey, Lea Thompson, Ben Johnson, Harry Dean Stanton, Frank McRae, Powers Boothe, Lane, Smith, William Smith, Ron O' Neal, Roy Jenson, Pepe Serna, Vladek Sheybal, Judd Omen


80-luvulla maailman ykköspelonaiheet olivat ydinsota ja kommunismi. Kylmän sodan kuumimpina vuosikymmenen eli kasarila Hollywoodin propagandakoneisto suolsi ulos paljon toimintaelokuvia, joissa yli-inhimillinen  macho man tykitti sadoittain kommareita.

Nyt arvosteltavissa oleva  ja aikoinaan meillä ulkopoliiitisista syistä kieletty Red Dawn poikkeaa tästä kaavasta laitamalla perusjenkkiteinit kommareita vastaan.

On  menossa tavallinen koulupäivä Coloradon Calumetissa. Historiantunti keskytyy näyttävästi neuvostoliitolaisten ja kuubalaisten laskuvajojääkärien laskeutuessa koulun pihalle. Muutamassa minuutissa iso punakone on miehittänyt kaupungin ja joukko teinejä pakenevat metsään ja aloittavat sissisodan miehittäjiä vastaan.


Red Dawn on jopa harvinaisen synkkä toimintaelokuvaksi, mutta se ei toki tarkoita sitä, ettei tämän parissa voisi viihtyä ja viihdearvoja tästä löytyy ja pajon. Mainittakoon esimerkki elokuvan perusidea  teineistä, jotka pärjääävät  ilman sotilas koulutusta ja köyhällä arsenaalilla raskaammin aseistautuneita ja paljon kokeneempia miehittäjiä vastaan kuulostaa absurdilta  ja kaikken lisäksi jenkkipropaganda haiskahtaa tässä olohuoneeseen asti



Reagain ja kylmän sodan  ajan pelkoja heijastelva Red Dawn on synkästä yleisilmeestä huolimatta varsin viihdyttävää kasaritoimintaa ja viihdearvot sen kun nousevat, kunhan ei katso tätä vakavalla asenteella.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti