sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

1900 (1976)

Alkuperäinen nimi: Novecento

Ohjaus: Bernardo Bertolucci

Käsikirjoitus: Bernardo Bertolucci,  Giuseppe Bertolucci, Fran Arcalli

Pääosissa: Robert De Niro, Gerad Depardieu, Donald Sutherland, Burt Lancaster, Sterling Hayden

Tämä oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa näkemäni elokuva Bertoluccilta ja voinkin kehua itsenä kunnon elokuvaharrastajaksi, kun olen vaivautunut katsomaan  Amerikan ulkopuolella tehtyjä taide-elokuvia, mm Herzogia ja Kurosawaa.


Mutta pidemittä puheitta suoraan asiaan.


1900 kertoo aatelisperhen pojan Alfredon (De Niro) ja tallipoika Olmon (Depardieu)  ystävyydestä  45 vuoden ajan  ja kylläpä 45 vuoteen mahtuu kaikenlaista ja sen takia elokuvalla on pituutta hiumat 5 tuntia ja 2 minuuttia.

Massiivisesta pituuden lisäksi elokuvaan mahtui  paljon pervoilua, kakkajuttuja sekä eläimiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, joka ei ole missään muodossa hyväksyttävää, oli sitten kyse taiteesta tai ei ja kaiken lisäksi edellämainittu  antaa väärän kuvan italialaisesta kulttuurista.


"Mieltäylentävästä" sisällöstä huolimatta 1900 on  hienosti  ohjattu ja kerrottu eepos  luokkaerojen välisestä  bromanssista ja läpileikkaus Italian historiasta ja fasismin ja kommunismin vaikutuksesta maahan.

Robert De Niro ja Gerard Depardieu vetivät hyväät roolisuoritukset pääosissa ja Donald Sutherland vetii hyvää sivuosaa Attilana, joka on inhottavin elokuvapahis miesmuistiin.


Massiivisesta pituudesta  ja paikoittain "mieltäylentävästä" sisällöstä huolimatta 1900 on katsomisen arvoinen eepos luokkaerojen välisestä bromanssista ja Italian historiasta.


Pisteenä iin päälle jälleen kerran maestro Morriconen hienot musiikit.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti