perjantai 6. huhtikuuta 2018

Arthur(1981)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Steve Gordon

Pääosissa: Dudley Moore, Liza Minneli, John Gielgud, Geraldine Fiztgerald, Jill Eikenberry, Stephen Elliott, Ted Ross, Barney Martin, Paul Gleason, Lawrence Tierney


Komedia on vaikea elokuvagenre. Yleisö tykkkä, muttaa kriitikot ja Oscar-akatemia ei. Dudley Mooren tähdittämä Arthur on poikkeus tässä keississä, sillä se on voittanut   Mel Brooksin Kevät koitta Hitlerille(1968) oheela  2 Oscaria parhaasta laulusta ja miessivuosasta.


Dudley Moore esittää tunnetuimassaan roolissaan Arthur Bachia, Nykiläistä miljonääriä, jonka harrastuksiin kuuluvat viina, naiset, ja kilpa-autoilu. Arthur on saamassa ison perinnön, mutta saadaksen perinnön hänen on mentävä naimisiin  kuivakan  Susan  Johnsonin ( Jill Eikenberry) kanssa naimisiin tai muuten ei perintöä tipu.   Perinnön saaminen vaikeutuu entisestään, kun Arthur rakastuu Lindaan ( Liza Minneli)  kravatteja näpistelevään kahvilatyöntekijään.

Joutuessaan kinkkiseen tilanteeseen Arthur turvautuu hovimestarinsa Hobsonin (John Gielgud) apuun.


Arthur on komediaksi varsin syvällinen ja pelleilyn oheela käsitelllän semmoisia vakaviia aiheita esim aikuistumista, rahaa ja rakkautta.


Dudley Moore tekee hyvää  jälkeä pääosassa, vaikka  remaken (2011) pääosassa hillunut  Russell Brand veti roolin hiukan parempin ja hauskemmin, oli Dudley Moore silti hauska mies ja yksi 1900-luvun hauskimpia koomikkoja.


Pisteenä iin päälle mainittakoon  Burt Bacharachin soundtrack ja parhaan laulun Oscarin voittanut Christopher Crossin Arthur's theme ( Best that you can do)


Jatko-osan(1988) ja edellä maintun remaken saannut Arhur on kasarikomedian merkkiteoksis, joka sisältää myös syvällistä sanomaakin ja remakeista poiketen, edellä mainittu remake on katsomisen arvoinen ja yllättävän hauska 2000-luvun komediaksi.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti