tiistai 24. huhtikuuta 2018

Miami Vice(2006)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Michael Mann

Pääosissa: Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Justin Theroux, Ciarán Hinds, Naomie Harris, Elizabeth Rodriguez, Domenick Lombardozzi,  Barry Shabaka Henley,  John Ortiz, John Hawkes, Tom Towles


Tänään  kävin katsoman Orionissa suosikkehini kuuluvan Manhunterin, joten sen kunniaksi lisää Manniä pukaa Leffakulinaristin saitille.


Miami Vice, jotta Mann oli tuottamassa ja kirjoittamassa lienee kaikille tuttu paremmin tv-sarjana, joten pidemittä puheitta suoraan asiaan.

Crokett ja Tubbs  harjoittavat jälleen kerran undercover-säätöjä ja kuinka ollakkaan Crokett menee sössimään säädön hieman toisenlaisen  säädön merkeissä. Siinä leffan juoni lyhyesti ja ytimekkäästi ja tähän yleistä lätinää leffasta ilman spoilereita.


 Toimiessaan sarjan tuottajana ja kirjoittana Mannillä ei ollut ilmeisesti sanavaltaa sarjan sisällöstä, jonka takia Mann leimautukin neonvärinörtiksi ja tämä puolestaan myös näkyi Manhunterissa ja Band of the handissä, jotka ovat rikollisen aliarvostettuja kasarifiilistelylefoja.

Melko onnistuneesti Mann on siirtänyt Miami Vicen undercover-säädöt  2000-luvulle, mutta leffaversio häviää paljonkin sarjalle ja  Farrellia ja Foxxia on hyvin vaikeaa kuvitella Crokettiksi ja Tubbsiksi ja muutenkin heidän tulkintansa legendaarisesta kyttäduosta on sangen tönkkö, epäkarismaattinen ja anticool ja  nimenomaan tämä seikka  tökkii tässä leffaversiossa eniten.
Ehkäpä paremnalla castingillä tämä olisi ollut korjattavissa.



Sen sijaan Mann tavaramerkeiksi muodostuneet kovaääniset ammuskelut ja öiset kaupunkimaisemat ovat tässä läsnä ja niitä onkin aina ilo katsella  ja se myös korvaa tönkön, epäkarismaattisen ja anticoolin Farrell/Foxx-duon edesottamuksia.



Ei Mannin parhaimpia, mutta silti aliarvostettu ja katsomisen arvoinen leffaversio legendaarisesta kyttäsarjasta.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Carlito's way(1993)

Ohjaus: Brian De Palm

Käsikirjoitus: David Koepp( Edwin Torresin kirjojen  Carlito's way jaAfter Hours pohjalta)


Pääosissa: Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, John  Leguizamo, Luis Guzman, Viggo Mortensen, Adrian Pasdar, Al Israel, James Rebhorn


Nyt arvostelussa Palman ja Pacinon toinen yhteistyö latinogangsterin noususta ja tuhosta ja tämä,oli myös ensimmäinen kskaan näkemäni Palman elokuva ja  Elokuusta 2010 lähtien olen ollut suuri De Palma fani ja nyt itse asiaan.

Elokuva sijoittu New Yorkiin vuoteen 1975 ja tarina lähtee käyntiin Pacinon tulkitseman puertoricolaisen gangsterin vapaudutta vankilasta istuttuaan 5 vuotta 30 vuoden kakusta.


Vankilasta vapauduttuaan Carlito päättää pysyä kaidalla tiellä ja yrittää palata yhteen tyttöystävänsä Gailin (Penelope Ann Miller) kanssa. Mutta asiat eivät suju odotetusti ja  kaiken lisäksi Carliton  kokkelipäinen  asianaja David Kleinfeld (Sean Penn)  junailee Carliton mukaan takaisin hämäräbisneksiin.

Pacino on jälleen kerran elementissään gangsterina ja Sean Penn veti hyvän sivuroolin kokkelipäisenä asianajajana ja triviana mainittakoon, että GTA Vice Cityssä esiintyvä asianajajahahmo Ken Rosenberg perustuu David Keinfieldiin ja  tämä on Lahjomattomien lisäksi kolmas  Palman elokuva, jossa on  keskeisenä tapahtumapaikkana  toimii juna-asema.



2 katsomiskerran jälkeen hyväksi todettu ja kerrassaan loistava ysärigangstailu.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Punainen vaara(1984)

Alkuperäinen nimi: Red Dawn

Ohjaus: John Milius

Käsikirjoitus: John Milius ja Kevin Reynolds

Pääosissa: Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Darren Dalton, Brad Savage, Doug Toby, Jennifer Grey, Lea Thompson, Ben Johnson, Harry Dean Stanton, Frank McRae, Powers Boothe, Lane, Smith, William Smith, Ron O' Neal, Roy Jenson, Pepe Serna, Vladek Sheybal, Judd Omen


80-luvulla maailman ykköspelonaiheet olivat ydinsota ja kommunismi. Kylmän sodan kuumimpina vuosikymmenen eli kasarila Hollywoodin propagandakoneisto suolsi ulos paljon toimintaelokuvia, joissa yli-inhimillinen  macho man tykitti sadoittain kommareita.

Nyt arvosteltavissa oleva  ja aikoinaan meillä ulkopoliiitisista syistä kieletty Red Dawn poikkeaa tästä kaavasta laitamalla perusjenkkiteinit kommareita vastaan.

On  menossa tavallinen koulupäivä Coloradon Calumetissa. Historiantunti keskytyy näyttävästi neuvostoliitolaisten ja kuubalaisten laskuvajojääkärien laskeutuessa koulun pihalle. Muutamassa minuutissa iso punakone on miehittänyt kaupungin ja joukko teinejä pakenevat metsään ja aloittavat sissisodan miehittäjiä vastaan.


Red Dawn on jopa harvinaisen synkkä toimintaelokuvaksi, mutta se ei toki tarkoita sitä, ettei tämän parissa voisi viihtyä ja viihdearvoja tästä löytyy ja pajon. Mainittakoon esimerkki elokuvan perusidea  teineistä, jotka pärjääävät  ilman sotilas koulutusta ja köyhällä arsenaalilla raskaammin aseistautuneita ja paljon kokeneempia miehittäjiä vastaan kuulostaa absurdilta  ja kaikken lisäksi jenkkipropaganda haiskahtaa tässä olohuoneeseen asti



Reagain ja kylmän sodan  ajan pelkoja heijastelva Red Dawn on synkästä yleisilmeestä huolimatta varsin viihdyttävää kasaritoimintaa ja viihdearvot sen kun nousevat, kunhan ei katso tätä vakavalla asenteella.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️





perjantai 13. huhtikuuta 2018

Blackhat(2015)

Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Michael Mann ja Morgan Davis Foehl

Pääosissa: Chris Hemsworth,  Holt McCallany, Leehom Wang, Ritchie Coster, Viola Davis,  Wei Tang,  Yorick Van Wageningen

Michael Manniä pukkaa jälleen kerran tännä Leffakulinaristin saitille ja nyt arvosteluvuorossa Mannin  uusin ja huonoksi väitetty ja jopa jenkeissä teattereista poisvedetty hakkeritrilleri Blackhat.

Mustahattu alkaa Kiinasta, jossa ydinvoimalassa räjähtää reaktori ja  pörssikursit romahtavat Mustahattuna tunnetun hakkerin hakkeroinin seurauksena. Kiinan viranomaiset ja FBI alkavat jäljittämään  syyllistä, j ja FBI pyytä apua vankilassa istuvalta hakkerilta  Nick Hathawayltä ( Chris Hemsworth) apua ja hyvityksenä konsultaatiosta FBI lupaa lyhentää Nickin kakkua.


Spoilerit päättyvät tähän ja takaisin Mustahatun väitettyyn huonouteen.

Onko se huono?

Ei, mutta  ei mene Mannin parhaimpien ohjausten tasolle, mutta  kyllä tämä oli erinomainen, tyylikäs ja tiivistunnelmainen rikosstoori ala Michael Mann ja Mannin tavaramerkit elikkä kovaääniset ammuskelut ja öiset kaupunkimaisemat olivat vahvasti läsnä tässäkin, mutta hakkerointiteema ei oikein istunut Mannin ohjaukseen hyvin ja tämä olisi ollut varmaan parempi jonkun muu  ohjaamana ja pääosassakin olisi saanut olla joku muu kuin Hemsworth.

Pidän toki Hemsworthin roolityöstä Thorina, mutta  Mustahatun pääosan hän ei sopinut ollenkaan ja olisin kyllä toivonut näkeväni esim Ryan Reynoldsin tässä. Hän sentään osaa taipua monenlaisiin rooleihin , oli kyseessä  mikä genre tahansa, niin kyllä vaan Ryan osaa.



Jokatapauksessa Mustahattu on ainoa 4 staran elokuva Manniltä, sillä hakkerointiteema ja Hemsworth pääosassa laskivat pisteitä, mutta ei tämä missään tapauksessa ollut huono ja koska olenn Mann-fani, joten olihan tämä tietysti katsottava ja katsomisen arvoinen tämä oli edellämainituista puutteista huolimatta.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Dyyni(1984)

Alkuperäinen nimi: Dune

Ohjaus ja käsikirjoitus: David Lynch(Frank Herbertin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Kyle MacLachlan, Sting, Sean Young, Max Von Sydow, Dean Stockwell, Linda Hunt, Patrick Stewart, Richard Jordan, Paul L. Smith, Brad Dourif, Jack Nance, Everett McGill, David Lynch, Virginia Madsen, José Ferrer, Freddie Jones, Jürgen Prochnow,  Angélica Aragón, Alicia Witt, Kenneth McMillian, Siân Phillips, Leonardo Cimino, Francesca Annis, Honorato Magaloni, Judd Omen, Molly Wryn, Silvana Mangano


Muistan hyvin, kun katsoin tämän ensimmäisen kerran 7 vuotta sitten ja pidin siitä paljon, vaikka tätä pidetään yleisesti Lynchin huonoimpana elokuvana ja tämä oli vasta toinen näkemäni elokuva Lynchiltä Wild at heartin(1990) jälkeen.

Joten huomenna on aika re-watchta tämä 7 vuoden jälkeen ja koska  ainoat muistikuvani  elokuvasta ovat aikaansa nähden hieno visuaalinen ilme, MacLachlanin ja Stingin eeppinen meikkatappelu ja tajuttoman isot hiekkamadot,  lyhyt ja ytimekäs selostus elokuvan juonesta.

Kaukana tulevaisuudessa, hyvin hiekkapitoisella Arrakis-planeetalla 2 aatelissukua, jotka tunnetaan
"huoneina" käyvät kiivasta taistelua hiekkamadoista  syntyvää"rohtoa" joka pidentää elinikää, parantaa sairauksia ja laajentaa näkemyksiä.


LSD-viittaus, ilmiselvästi ja tähän väliin triviaa Dyynistä.


Herbertin kirja ilmestyi vuonna 1965 ja elokuvaoikeudet ostettiin jo 70-luvulla johjaajiksi olivat ehdolla taideohjaaja Jordowsky ja Ridley Scott, joka jätti projektin välistä ohjatakseen Teräjuoksijan.

Edellä mainittu Jordowskyn versio olisi ollut sangen mielenkiintoinen. Projektiin visuaalista puolta palkattiin hoitamaan Alienin hahmon luonut H.R. Giger, Dan O Bannon, Moebius ja Chris Foss. Musiikista olisi vastannut Pink Floyd ja  Magma.Näyttelijöinä  olisi nähty Salvador Dali, Orson Welles, David Carradine, Mick Jagger, Udo Kier ja Jordowskyn poika Brontis.




Jordowskyn projektin kaaduttua Ridley Scott kiinnitettiin projektiin ja hänen lähdettyään lätkimään Dino De Laurentiis osti elokuvaoikeudet ja Lynch sai ohjaajan pestin, mutta studio joutui saksimaan Lynchin leikkausta elokuvasta, joka  oli venähtynyt ylipitkäksi.


Joka tapauksessa, yleistä negatiivisesta kriitikästä ja epälynchmäisyydestä huolimatta Dyyni kuulostaa  ja näyttää  visuaalisesti upealta ja soundtrack ala Toto ja Brian Eno luo kuviin tunnelmaa, joten on hyvin vaikeaa kuvitella, että Lynchin hovisöveltäjän Angelo Badalamentin musiikki olisi istunut tähän leffaan millään muotoa.



Loppujen lopuksi  ja muistikuvieni perusteella Dyyni on visuaalisesti näyttävä ja viihdyttävä kasariscifistely, joka on kyllä rikollisen aliarvostettu teos.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

1900 (1976)

Alkuperäinen nimi: Novecento

Ohjaus: Bernardo Bertolucci

Käsikirjoitus: Bernardo Bertolucci,  Giuseppe Bertolucci, Fran Arcalli

Pääosissa: Robert De Niro, Gerad Depardieu, Donald Sutherland, Burt Lancaster, Sterling Hayden

Tämä oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa näkemäni elokuva Bertoluccilta ja voinkin kehua itsenä kunnon elokuvaharrastajaksi, kun olen vaivautunut katsomaan  Amerikan ulkopuolella tehtyjä taide-elokuvia, mm Herzogia ja Kurosawaa.


Mutta pidemittä puheitta suoraan asiaan.


1900 kertoo aatelisperhen pojan Alfredon (De Niro) ja tallipoika Olmon (Depardieu)  ystävyydestä  45 vuoden ajan  ja kylläpä 45 vuoteen mahtuu kaikenlaista ja sen takia elokuvalla on pituutta hiumat 5 tuntia ja 2 minuuttia.

Massiivisesta pituuden lisäksi elokuvaan mahtui  paljon pervoilua, kakkajuttuja sekä eläimiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, joka ei ole missään muodossa hyväksyttävää, oli sitten kyse taiteesta tai ei ja kaiken lisäksi edellämainittu  antaa väärän kuvan italialaisesta kulttuurista.


"Mieltäylentävästä" sisällöstä huolimatta 1900 on  hienosti  ohjattu ja kerrottu eepos  luokkaerojen välisestä  bromanssista ja läpileikkaus Italian historiasta ja fasismin ja kommunismin vaikutuksesta maahan.

Robert De Niro ja Gerard Depardieu vetivät hyväät roolisuoritukset pääosissa ja Donald Sutherland vetii hyvää sivuosaa Attilana, joka on inhottavin elokuvapahis miesmuistiin.


Massiivisesta pituudesta  ja paikoittain "mieltäylentävästä" sisällöstä huolimatta 1900 on katsomisen arvoinen eepos luokkaerojen välisestä bromanssista ja Italian historiasta.


Pisteenä iin päälle jälleen kerran maestro Morriconen hienot musiikit.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Passion(2012)

Ohjaus: Brian De Palma

Käsikirjoitus: Brian De Palma(  Alain Corneaun ja Natalie  Craterin vuoden 2010 Intohimorikoksia-elokuvan pohjalta)



Pääosissa: Noomi Rapace, Rachel  McAdams,  Paul Anderson, Rainer Bock, Karoline Herfurth

Nyt arvostelussa suosikkiohjaajani uusin elokuva. Ja sitten asiaan.


Passion kertoo mainostoimistossa työskentelevistä, muijista.  Isabelle (Rapace) on keksinyt hienon mainoskampanja, mutta pomo Christine ( McAdams) varastaa mainoskampanja ja esittelee sitä omanana ideanaan. Kyrpiintynyt Isabelle suunittelee kostoa, mikä tietysti johtaa  murhaan.


Hyvästä tarinasta huolimatta Passion on jopa De Palman elokuvaksi harvinaisen köykkäisesti ohjattu ja näytelty. Kuitenkin De Palman parhaimpien elokuvien tavaramerkit elikkä split screen tarinallisena tehokeinona ja hovisäveltäjä Pino Donaggion  soundtrack pelastaa jonkin verran Passionia  vajoamasta pohjamutiin.


Ei tosiaankan ole De Palman parhaimpia, mutta lähinä edellämainttujen tavaramerkkien käytön takia ihan katsottava jännitysnäytelmä, joka oli kaivannut räväkämpää otetta, parempaa castingiä  ja Donaggion tavamerkiksi muodutuneita Palman elokuvien sisällön kanssa ristiriidassa olevia romanttisia sävellyksiä.

Toivottavasti Palman tuleva elokuva Domino on onnistunut teos ja toivottavasti Palmaa tekee comebackin  Hollywoodin ykkösohjaajien joukkoon ja näyttä 2000-luvun wannabe-ohjaajille, miten kunnon elokuvia tehdään.

Arvosana⭐️⭐️⭐️

Arthur(1981)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Steve Gordon

Pääosissa: Dudley Moore, Liza Minneli, John Gielgud, Geraldine Fiztgerald, Jill Eikenberry, Stephen Elliott, Ted Ross, Barney Martin, Paul Gleason, Lawrence Tierney


Komedia on vaikea elokuvagenre. Yleisö tykkkä, muttaa kriitikot ja Oscar-akatemia ei. Dudley Mooren tähdittämä Arthur on poikkeus tässä keississä, sillä se on voittanut   Mel Brooksin Kevät koitta Hitlerille(1968) oheela  2 Oscaria parhaasta laulusta ja miessivuosasta.


Dudley Moore esittää tunnetuimassaan roolissaan Arthur Bachia, Nykiläistä miljonääriä, jonka harrastuksiin kuuluvat viina, naiset, ja kilpa-autoilu. Arthur on saamassa ison perinnön, mutta saadaksen perinnön hänen on mentävä naimisiin  kuivakan  Susan  Johnsonin ( Jill Eikenberry) kanssa naimisiin tai muuten ei perintöä tipu.   Perinnön saaminen vaikeutuu entisestään, kun Arthur rakastuu Lindaan ( Liza Minneli)  kravatteja näpistelevään kahvilatyöntekijään.

Joutuessaan kinkkiseen tilanteeseen Arthur turvautuu hovimestarinsa Hobsonin (John Gielgud) apuun.


Arthur on komediaksi varsin syvällinen ja pelleilyn oheela käsitelllän semmoisia vakaviia aiheita esim aikuistumista, rahaa ja rakkautta.


Dudley Moore tekee hyvää  jälkeä pääosassa, vaikka  remaken (2011) pääosassa hillunut  Russell Brand veti roolin hiukan parempin ja hauskemmin, oli Dudley Moore silti hauska mies ja yksi 1900-luvun hauskimpia koomikkoja.


Pisteenä iin päälle mainittakoon  Burt Bacharachin soundtrack ja parhaan laulun Oscarin voittanut Christopher Crossin Arthur's theme ( Best that you can do)


Jatko-osan(1988) ja edellä maintun remaken saannut Arhur on kasarikomedian merkkiteoksis, joka sisältää myös syvällistä sanomaakin ja remakeista poiketen, edellä mainittu remake on katsomisen arvoinen ja yllättävän hauska 2000-luvun komediaksi.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

tiistai 3. huhtikuuta 2018

Keskiyön pikajuna(1978)

Alkuperäinen nimi: Midnight Express

Ohjaus: Alan Parker

Käsikirjoitus: Oliver Stone( Billy Hayesin samanimiseen muistelmakirjaan)

Pääosissa: Brad Davis, John Hurt, Randy Quaid, Bo Svenson, Irene Miracle, Paul L.Smith, Norbert Weisser, Mike Kellin, Paollo Bonacelli


Elokuvan nimikkohenkilön syntymäpäivän ja elokuvan 40-vuotistaipaleen kunniaksi arvostelu vankilaelokuvien merkkiteoksesta, joka teki minuun lähteetömän vaikutuksen kesällä 2011 ja 3 katsekukerran jälkeenkin toimii edelleen.

Pidemittä puheitta suoraan asiaan.

Billy Hayes (Brad Davis) on lomalla Turkissa ja saa idean muilutta hasista jenkkeihin, mutta idea ei osoitaudukkaan hyväksi ja Billy pääsee tutustumaan pahamaineiseen Turkkilaiseen vankilaan.

Kuten alussa mainitsinkin, elokuva perustuu suurimmaksi osaksi tositapahtumiin, toisin elokuvassa kuvattu vangivartijoiden sadistisuus ei pitänyt paikkaansa ja tämän myötä Turkki veti herneen nenäänsä ja elokuva oli kokonaan kielletty  maassa vuoteen 2004 asti. Tämän jälkeen Oliver Stone ja Billy Hayes kävivät paikan päällä pahoittelemassa elokuvasta aiheutunutta mielipahaa.

Keskiyön pikajuna on todella jännä ja intensiivinen elokuva. Varsinkin elokuvan ensimmäiset minuutit, jossa Billy teippaa hasispusit vartaloonsa ja  hermoilee kiinnijäämisestä ovat todellakin intesiivistä katsottavaa ja tätä tehostaa taustalla kuuluvat sydämmenlyönnit ja  sama tunne oli myöskin  minulla kotikatsomossa.


Krediittiä myöskin Giorgio Moroderin syntikkapopituksista, höhö.

Keskiyön pikajuna on todella vaikuttava katsomiskokemus ja tämän jälkeen kannatta harkita tarkasti Turkkiin matkustamista ja  onhan tämä myös eräänlainen läpileikkaus vapaudesta ja oikeuslaitoksen korruptiosta eli 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen yhä ajankohtainen teos ja  tämä on  hyvien pizzojen lisäksi toinen syy, miksi Turkki pitäsi ottaa EU-jäsenmaaksi.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Pimeyden armeija(1992)

Alkuperäinen nimi: Army of Darkness

Tunnetaan myös nimellä: Evil Dead 3

Ohjaus: Sam Raimi

Käsikirjoitus: Sam ja Ivan Raimi

Pääosissa: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Ian Abercrombie, Marcus Gilbert, Ted Raimi, Bridget Fonda


Varoitus: Seuraava kappale sisältää spoilereita, joten  joe et ole nähnyt 2 edellistä EDiä, skippaa tämä kappale.

ED2:sen lopussa Ash joutui aikapyörteen viemäksi ja päätyi keskiajalle.

Spoilerivaara ohi ja nyt itse asiaan.

Bruce Campbellin tulkitsema Ash on siis jumissa keskiajalla ja ainoa keino päästä ysärille on löytää edellisistä EDeistä tuttu nahkakantinen kirja Necronmicon, joka sisältää aikamatkustus loitsun.


Kirjan löytyy, mutta Ash joutuu kokemaan kovia ja kaiken lisäksi  Ashin paha kaksoisolento ilmestyy kuviin ja  aloitta sodan luurankoarmeijansa kanssa.

Army of Darkness poikkeaa trilogian aiemmista osista ison budjetin, runsan huumorin ja fantasiateeman puolesta. Aikamoinen pesäero aikasempiin EDeihin verrattuna, mutta silti menoa on viihdyttävää ja Bruce Campbell on jälleen mies paikallaan Ashin roolissa.

Huumoria on siis tässä paljon ja kovimmat naurut irtosivat Ashin kirjanetsintäreisun aikana, jossa Ash joutuu tappeluun pahan kaksoisolentonsa ja satojen miniversioidensa kanssa. Hauskaa ja aika psykeedeelistä meininkiä siis. Lisäksi Sam Raimi heitti elokuvaan myös mukaan tribuutin Stop motion animaation maestro Ray Harryhauserille1920-2013)  toisessa hauskassa ja mainitsemisen arvoisessa kohtauksessa, jossa luurangot kaivat maasta lisää jäseniä armeijaansa.

Hauska, vauhdikas ja viihdyttävä päätös ED-trilogialle.

This is my boomstick!

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️