torstai 28. joulukuuta 2017

Murhaaja(1987)

Alkuperäinen nimi: Rampage

Ohjaus: William Friedkin

Käsikirjoitus: William Friedkin  (William P Woodin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Michael Biehn, Alex McArthur, Grace Zabriskie, Art LaFleur, Nicholas Campbell, Deborah Van Valkenburgh, Billy Greenbush, Royce D. Applegate, John Harkins, Andy Romano


 Jo 80-luvulla ilmestyi muutama  sarjamurhaajaelokuva, ennen kuin genren yleistyi valtavirtaviihteksi 90-luvulla.  Genren pioneeriteoksiksi voidaan luokitella  William  Lustigin  Slasher-klassikko Maniac, Michael Mannin Punainen Lohikäärme-filmatisointi Manhunter(1986) samana vuonna valmistunut, mutta vasta  4 vuotta myöhemmin julkaistu  kaikken aikojen karuin jenkkielokuva Henry:Portrait of a serial killer sekä   ja niin ikään Friedkinin  ohjaama, Al Pacinon tähdittämä Yön kuningas (Cruising,1980)  Mutta nyt arvostelussa William Friedkinin kasarikauden päättänyt  aliarvostettu ja harvinainen sarjamurhaaja/oikeussalidraama Rampage.

Löyhästi 70-luvun loppupuolella  Kalifornian pääkaupunki Sacramentoa kauhistuttaneen ja 6  ihmistä murhanneen Richard  "Sacramenton vampyyri" Trenton Chasen  keissiin perutuva elokuva    alkaa Stocktonilaiseta lähiöstä, jossa  tavallisen oloinen, punaiseen tuulitakkiin ja mustiin aurinkolaseihin pukeutunut boy next door Charile Reece ( Alex McArthur)  soittaa ovikelloa ja oven avauduttua hän tunkee väkisin sisälle ja murhaa asukkaat off screeninä.


Piirisyyttäjä Anthony Fraser ( Michael Biehn) ottaa  keissin tutkittavaksi ja  pian tapahtuu Reecen tekem toinen yhtä kauhea off screen-murhaa ja tällä kertaa epeli jää kiinni, mutta pian karkaa ja murhaa taas ja niin edes päin.


 William Friedkin on yksi taitavimpia elokuvaohjaajia, mutta Rampage ei kuulu hänen mestariteoksiinsa. Elokuvan suttuinen tv-sarjamainen kuvaus häiritsi jonkin verran ja Michael Biehn ei ollut kovinkaan vakuuttava silmälasipäisen piirisyyttäjän roolissa. Nick Nolte, James Woods, Kevin Costner tai Harrison Ford olisi ollut paljon parempi tuossa roolissa. Sen sijaan murhaaja esittävä Alex McArthur onnistuu roolissaan hyvin ja onnistuu tekemään roolihahmostaan  paikoittain varsin pelottavan ilmestyksen.

Rampage on yksi sarjamurhaajagenren pioneerinteoksia ja erinomainen kuvaus rikoksesta ja rangaistuksesta.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti