tiistai 12. joulukuuta 2017

Carrie (1976)

Ohjaus: Brian De Palma

Käsikirjoitus:  Lawrence D. Cohen ( Stephen Kingin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Sissy Spacek,  Piper Laurie, Nancy Allen, Amy Irving, William Katt, John Travolta, P.J.Soles, Betty Buckley, Priscilla Pointer, Michael Talbott

Koulussa ei ole kivaa, varsinkaan jos joutuu kiusatuksi.  Sissy Spacekin tulkitsema elokuvan nimikkohenkilö saa kokea tämän liikuntatunnin jälkeen, kun naistenvaivat iskevät kesken  Pino Donaggion romantisten sävellysten soidessa taustalla.

Kotonakaan Carriellä ei ole helppoa, varsinkaan, kun kiihkouskovainen äiti Margaret ( Piper Laurie) tykittää saarnoja oikein olan takaa  päivittäin.

Sitten Carrie huomaa omaavansa telepaatisia kykjyjä ja pistää haisemaan.

Carrie oli kauhumaestron  Stephen Kingin ensimmäinen kirja ja myöskin ensimmäinen  filmatisointi  Kingin kirjallisesta tuotannosta. Tämä oli myöskin Brian De Palman 10.kokoillan elokuva ja toimi myöskin De Palman läpimurtoelokuvana.

Carrien myötä alkoi  De Palman ja Nancy Allenin 5 vuotinen avioliitto vuodesta 1979 vuoteen 1984 ja Pino Donaggion  pitkään jatkunut yhteistyö, joka käsitti musiikit 7 muuhun De Palman elokuvaan.

Carrie on kuten arvatta saattaa 100% De Palmaa Pino Donaggion romanttisista sävelkyksistä visuaalisiin tyylikikkailuihin asti. Myöskin näyttelypuoli on jälleen kohdillan, varsinkin Sissy Spacekilla, joka vetää roolinsa niin sydäntäsärkevästi, että jopa minäkin liikutuin, vaikka olenkin bad ass (Pino Donaggion musiikillakin taisi olla osuutta asiaan)

Piper Laurie ja Nancy Allen tekevät myöskin hyvää jälkeä elokuvan konnagallerian puolella ja tekevät roolihahmoistaan niin inhoa herättäviä, että kotikatsomossakin puistattaa oikein olan takaa.


Carrie kuuluu De Palman parhaimpien elokuvien Top 5:en joukkoon Blow Outin, Tappavan Tunnustuksen(1980) Scarfacen(1983) ja Lahjomattomien(1987) kanssa sekä myöskin  parhaimpien Stephen King-filmatsiointien joukkoon.


Carrie on ajaton mestariteos ja aina ajankohtainen ja opettavainen tarina siitä, mihin koulukiusaaminen voi pahimassa tapauksessa johtaa. Tämä myöskin  ehdottamasti kuulua OAJ:iin opetussuunitelmaan, sillä tämähän toimisi vallan mainioisti opetusfilminä edellämainitusta aiheesta.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti