lauantai 9. joulukuuta 2017

Pahan voima(1978)

Alkuperäinen nimi: The Fury

Ohjaus: Brian De Palma

Käsikirjoitus: John Farris (kirjoittamansa kirjan pohjalta)

Pääosissa: Kirk Douglas, Amy Irving, Andrew Stevens, John Cassavetes, Charles Durning, Carrie Snodgress, William Finey, Dennis Franz, Daryl Hannah, James Belushi

Päätinpä väsätä Kirk Douglasin 101-vuotissynttäreiden kunniaksi arvostelun suosikkiohjaajani Brian De Palman filmiografian vähemmän tunnetusta elokuvasta arvostelun.


Vuonna 1976 De Palman ohjaama Stephen King-filmatisointi Carrie polkaisi käyntiin sarjan  elokuvia, joissa telepaattisia voimia omaavat ihmiset aiheuttivat häslinkiä. De Palma jatkoi tätä teemaa 2 vuotta Myöhemmin Carrien ilmestymisen niin ikään kirjaan pohjautuvalla elokuvalla Pahan Voima. Toisaalta Pahan voima ei ole yhtä hieno teos kuin Carrie, mutta silti  erinomainen elokuva ja De Palman visuaalinen tyylikikkailu on hyvin näkyvillä myös tässäkin.

Elokuva siis kertoo Kirk Douglasin esittämästä ex CIA agentti Peter Sandzasta, joka on lomailemassa  Lähi-Idässä  poikansa Robinin (Andrew Stevens) kanssa.

 Isän ja pojan iloinen loma keskytyy poliittis-uskonnollisen järjestötoiminnan tuodessa väriä ja valoa uimarannalle.  Härdellin aikana Robin muilutetaan Peterin kollegan Ben Childressin (John Cassavetes) toimesta.

 Myöhemmin Chicagossa Peter saa selville, että CIA on Robinin muilutuksen takana käyttäkseen Robin telepaattisia voimia aseena.

Peter  hakee avukseen myöskin telepaattisia voimia omaavan Gillianin ( Amy Irving)  löytääkseen poikansa.


Kuten mainitsin aiemmin, tässäkin  elokuvassa De Palman visuuaalinen tyylikikkailu on vahvasti esillä, mutta tarina paikoittain hyvin sekava ja pientä tyhjäkäyntiäkin on havaittavissa. Kuitenkin visuaalinen tyylikkailu, paikoittain hyvä tunnelma ja John Williamsin maalaileva soundtrack pitävät elokuvaa hyvin kasassa.


Pahan voima ei ole Brian De Palman tunnetuimpia elokuvia, mutta se on silti erinomainen elokuva ja hyvin tunnistettavissa oleva De Palman elokuva. Toisin sekava tarina, joka yhdistelee vakoojatrilleriä, yliluonollista kauhua  ja hieman komediaakin syövät hieman elokuvan tehoja. Silti tämä on katsomisen arvoinen elokuva ja onpahan Tarantino  tykännyt tästä, kun  on napannut pari kohtausta tästä suoraan Reservoir Dogsiin ja Pulp Fictioniin.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti