keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Jäätävä polte(1986)

Alkuperäinen nimi: Born American

Tunnetaan myös nimellä: Artic Heat

Ohjaus: Renny Harlin

Käsikirjoitus: Renny Harlin ja Markus Selin

Pääosissa: Mike Norris, Steve Durham David Coburn, Thalmus Rasulala, Albert Salmi, Vesa Vierikko,  Ismo Kallio, Marjo Vuollo


Itsenäisen Suomen 100-vuotistaipaleen kunniaksi arvostelussa Suomen elokuvahistoria yksi parhaimista ja mielenkiintoisimmista teoksista ja tähän välliin täytyy myöntää, että en ole Suomalaisten elokuvien suurin ystävä.


3 Amerikkalaista Savoy, Mitch ja K.C saapuvat lomailemaan Lappiin ja päättävät käydä kuokkavierailemassa itänaapurin puolella. Luvaton retki päättyy ikävästi ja trio joutuu vankilaan.

Aikanaan sensuurin kynsiin joutunut ja ulkopolittisista syistä esityskieltoon joutunut Jäätävä polte on erinomainen esimerkki siitä, miten Suomessa pitäisi elokuvia tehdä, mutta ikävä kyllä Suomalainen elokuva teollisuus on suoltanut ulos  98% shaiccea ja vain 17 oikeasti hyvää ja katsomisen arvoista elokuvaa Jäätävän polteen oheela, esim  Jalmari Helanderin Rare Exports ja Big Game, Mika Kaurismäen Amazonin, Täältä tullaan elämän, Aleksi Mäkelän Pahat Pojat  Häjyt, Romanovin Kivet, Esan ja Vesa2 ensimmäistä Varesta,  Pekka ja Pätkä N####reinä, Helmiä ja Sikoja, Bad Luck Love, Rööperin, Pussikaljaelokuvan ja hauskan ja realistisesti pissisten elämästä kertovana Sisko, tahtoisin jäädä(2010)  Kohta hyviä kotimaisia elokuvia saatta olla 18 jahka olen nähnyt syksyllä ensi-iltansa saanneen Rendelin.


Vaikka Jäätävä polte ei edustakkaan surkean elokuvateolisuuttame  kovin hohdokkaasti, on se silti oikeassa mielentilassa katsottuna erinomaista viihdettä ja onhan sentään kyseessä Suomen elokuvahistorian   merkkiteoksia


Ja loppuun onnittelut 100-vuotiaalle  kotimaallemme🍾

Arvosana🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti