maanantai 25. joulukuuta 2017

Musta joulu(1974)



Alkuperäinen nimi: Black Christmas

Ohjaus: Bob Clark

Käsikirjoitus: Roy Moore

Pääosissa: Olivia Hussey, Keir Dullea, Margot Kidder, John Saxon, Art Hindlr, Doug McGrath

Joulun kunniaksi Leffakulinaristi arvostelee tämän illan aikana 4 vähemmän tunnettua jouluklassikkoa, joista ensimmäinen on  Slasher-genren pioneeriteoksena tunnettu Bob Clarkin Black Christmas.


Elokuvan juoni on lyhyt ja ytimekäs:  Joukko opiskelijatyttöjä viettää joulua asuntolassa  mutta sitten he saavat rivon pilapuhelun ja  yksi heistä katoaa kesken juhlien ja pian käykin ilmi, että  mielipuolinen murhaaja on asettunut taloon pitääksen huolen siitä, että kukaan ei selviä hengissä  joulusta.

Kuten jo mainitsinkin, Black Christmas on yksi ensimmäisiä Slasher-genren elokuvia ja myöskin ensimmäisiä kauhuelokuvia, jotka sijoittuvat johokin juhlapyhään.


Muista Slashereistä poiketen tässä  bodycount pysyy sormilla laskettavissa olevalla luvulla eikä verellä läträtä hirveästi, mutta silti tapot ovat  tylyä katsottavaa ja vaikka elokuvassa nähdään hieman huumoriakin, silti elokuvan  yleisilme pysyy synkkänä  ja vakavana.

Elokuvan tunnelman lisäksi myöskin näyttelypuoli on kunnossa. Parhaiten vanhojen Teräsmies-elokuvien Lois Lanena tunnettu Margot Kidder vetää hyvää settiä rivona ja jatkuvasti maistissa maailmalla olevana  opiskelijatyttönä ja myöskin Kubrickin  2001 Space odysseyn astronautti Bowmania esittänyt Keir Dullea vetää hyvään roolin  neurootitisena pianistinä ja B-luokn italotuuban vakiokasvo John Saxon vetää melko hyvän roolin kiintiökyttänä.


Ei ihan  traditionaalinen jouluelokuva eikä tästä joulumieltä todellakaan joulumieltä irtoakkaan, mutta silti  loistava ja jännä elokuva, joka toimii parhaiten juuri jouluaattona katsottuna.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti