tiistai 12. joulukuuta 2017

Tappava tunnustus(1980)

Alkuperäinen nimi: Dressed to kill

Ohjaus ja käsikirjoitus: Brian De Palma

Pääosissa: Michael Caine, Angie Dickinson, Nancy Allen, Keith Gordon, Dennis Franz, David Marguiles

29. Huhtikuuta 1980 jännityksen mestarina tunnettu Hitchcock  kuolla kupsahti 80-vuotiaana. Samana päivänä jenkkilän leffateattereissa alettin esittämän toisen kuuluisan jännistyksen mestarin, Brian De Palman  Dressed to killin traileria ja itse elokuva sai ensi-iltansa 25. Heinäkuuta ja meillä taas seuraavana vuonna 23. Tammikuuta.  

Brian De Palman elokuvilla on pieni, mutta tiivis katsojakuntansa (mukaanlukien minä) Dressed to kill on saanut kehuja isoiltakin tahoilta, kuten Slant Magazine ja New York Times, joka valitsi elokuva maailman 1000 parhaan elokuvan joukkoon, mutta nyt itse asiaaan.


Elokuva alkaa, kun seksuaalisesti turhautunut kotirouva Kate Miller ( Angie Dickinson) menee puhumaan asiasta nuppinikkari Robert Elliottille  (Michael Caine) Nuppinikari kehottaa Katea seksihurjadtelemaan ja niinpä Kate suunistaa Metropolitan-museoon ja  iskee sieltä miehen mukaansa ja lähtee jatkoille tämän kämpille.

Seksihurjastelu saa ikävän käänteen, kun museosta isketty  mies paljastuu STD-potilaaksi ja   alushousut vihkisormuskin ovat hukassa.

Vielä ikävämpi kääne on luvassa, kun  mustiin pukeutunut tajuttoman iso blondi murhaa Katen hississä partaveitsellä. Murhan todistajaksi osuu ilotyttö  Liz ( Nancy Allen) ja Liz  alkaa tutkiman keissiä Katen pojan  Peterin (Keith Gordon) kanssa, ennenkuin Liz päätyy blondin viileltäväksi tai  Kisahalliin  etsivä Marinon ( Dennis Franz) toimesta.

Vaikka Dressed to kill kuulostaa ja näyttää 100% De Palman-elokuvalta Pino Donaggion musiikkia  ja visuaalisia tyylikikkailuja myöten, De Palma on lainailut elokuvaansa  tarinallisia elementtä Hitchcokin Psykosta ( mm päähenkilön  tappaminen elokuvan puolessa välissä ja uuden vaihto uuteen päähenkilöön) ja sekä elementtäjä italialaisesta Giallo-genrestä.

Tästä huolimatta De Palman ei sortu plagiointiin vaan  Dressed to kill rullaa varsin hyvin ja mahtuupa mukaan jälleen kerran visuaalisesti hienoja kohtauksia esim  9 minuutinen äänetön museokohtaus, jossa Angie Dickinson seuraa salaperäistä miestä museossa ja lopulta molemmat päätyvät  taksin takapenkille intohimoisesti suudellen on yksi parhaimpia elokuvakohtauksia koskaan.

Dressed to kill, kuten muissakin De Palman kultakauden elokuvissa musiikki on  isossa osassa ja Pino Donaggiolle jälleen kerran krediittiä hienoista musiikeista jälleen kerran. Krediitiä ansaitsee myöskin  kuvaaja Ralf D. Bode upeasta  kameratyöskentelystä, etenkin edllä mainitussa museokohtauksessa.


Dressed to kill on jännittävän tyylikäs eroottinen trilleri kuuluu De Palman parhaimpien elokuvien
Top 5-listalle ja  on muutenkin elokuvataidetta parhaimillaan.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti