maanantai 1. tammikuuta 2018

Henry Lee Lucas-sarjamurhaaja(1986)


Alkuperäinen nimi: Henry:Portrait of a serial killer

Ohjaus: John Mcnaughton

Käsikirjoitus: John Mcnaughton ja Richard Fire

Pääosissa: Michael Rooker, Tom Towles, Tracy Arnold

1980-luvulla eräs elokuvatuottaja latoi pöytään 10000$ kysyi John Mcnaughtonilta ohjaisiko hän kauhuelokuvan. Mcnaughton tarttui toimeen ja alunperin elokuvasta oli alunperin tarkoitus tehdä B-luokan kauhuelokuva tosielämän sarjamurhaaja Henry Lee Lucasista, mutta käsikirjoitusta työstäessä elokuvasta tulikin psykologisen trillerin ja mondo-dokumentin crossoveriksi.

Elokuva valmistui jo vuonna 1986, mutta Yhdysvaltojen elokuvakuvatarkastamo  MPAA leimasi elokuvan X-ikärajan, mikä siihen aikaan meinasi sitä, että elokuvaa olisi saannut esittää vain pornoelokuvateattereissa. Byrokratian takia elokuva sai virallisen ensi-iltansa 4 vuotta myöhemmin.

Elokuva siis  perustuu siis löyhästi Henry Lee Lucasin  ja hänen rikoskumppaninsa Ottis Toolen  edesottamuksiin. Lucas väittikin murhanneensa yli 3000 ihmistä vuosina 1975-83, mutta lopulta hänet  tuomittin 11 murhasta.


Kaverukset Henry ja  Otis  asuvat Chicagossa ja tekevät pätkätöitä. Omien pätkätöidensä oheela Henry kiertelee siellä sun täällä murhaamassa porukka.  Syytä murhille ei selitetä koko elokuvan aikana ja harhautaakseen viranomaisia Henry vaihtelee modus operandia vähentääksen epäilyjä sarjamurhaajasta. Sitten Otisin sisko Becky saapuu kaupunkiin ja muuttaa asumaan kaverusten kämppään. Sitten Henry ja Otis  pistävät  käyntiin murha-aallon kaupungilla.


Kuten jo aiemassa kappaleessa kirjoitin Michael Rookerin esittämän päähenkilön  tekemille murhille  ei kerrota selitystä koko elokuvan aikana, mikä luo elokuvaan hyvinkin ahdistavan ja synkän ilmapiirin ja tätä tehostavat myös 16mm-filmin  käyttö  kuvauksessa normaalin 35mm-filmin sijaan sekä elokuvahistorian  iskevin ja  järkyttävin alkukohtaus, jossa montaasin rullatessa esitellään päähenkilön tuoreltaan taaksejättämää raatokollaasia, jota ei ainakan helpota taustalla kaikuvien viimeisten hetkien äänet.


Michael Rooker tekee hieno  roolisuorituksen Henrynä,  kuten myöskin Tom Towles komppasi  hyvin Otisin roolissa taustalla.

Henry: Portrait of a serial killer on  ahdistava, synkkä ja lohduton kuvaus psykoopatiin  elämästä ja teoista enkä missään nimessä suosittele tätä heikkohermoisille katsojille.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti