tiistai 2. tammikuuta 2018

Texasin moottorisahamurhat(1974)

Alkuperäinen nimi: The Texas chainsaw massacre

Ohjaus:Tobe Hooper:

Käsikirjoitus: Tobe Hooper ja Kim Henkel

Pääosissa:  Marilyn Burns, Gunnar Hansen, Allen Danzinger, Edwin Neal, Paul A Partain, Jim Siedow

Viime Elokuussa kuollut Tobe Hooper oli niitä ohjaajia, joiden elokuvat ovat jättäneet jälkensä kauhugenreen. Näihin  ohjaajin kuuluvat myös edesmenneet George A Romero ja Wes Craven sekä edelleen kehissä olevat John Carpenter ja Dario Argento.

1974 Hooper ohjasi 3. elokukuvansa, josta tuli hänen uransa kuuluisin,joka myöskin joutui sensuurin uhriksi useissa maissa, myös meillä vuoteen 1996 asti. Se sai myös muutaman jatko-osan, remaken(2003) ja remaken etko-osan(2006) sekä toimi pioneeriteoksena Slasher-genrelle esitteli maailmalle Leatherface sekä uuden käyttöfunktion moottorisahalle.

Elokuva alkaa  tekstillä, jossa väitetään elokuvan perustuvan tositapahtumin  ja sen jälkeen näemme uutislähtyksen taustoittaman kollasin  aukikaivetuista haudoista ja ruumiinkappaleista. Tällä kohtauksella Hooper viittaa tosielämän sarjamurhaajan Ed Gein keissiin. Myöskin Alfred Hitcockin Psyko(1960) ja Uhrilampaat(1991) sekä TCM:n kanssaa samana vuonna ilmestynyt Deranged  saivat myöskin inspiraatiota edellä mainitun epelin edesottamuksista.

Tämän jälkeen elokuva lähtee kunnolla käyntiin, kun joukko teinejä ovat matkalla Texasin tsekkamaan omaisen hautojen stauksen kuultuaan uutiset. Matkalla he poimivat kyytin liftarin, joka alkaa ahdistelemaan(ei sexuaalisesti) porukan invaliidia pian liftarin saa monoa pakusta. Päästyän perille he löytävät talon, mutta ikävä kyllä talossa asuu Leatherface "perheineen" ja pian on pöytä katettu teineillä.

Kuten varmasti kaikki tietävät, elokuva aihettui ilmestyesssään valtavan kohun vain pelkästään nimensä takia, sillä kukkahatut päättelivät pelkästään elokuvan nimestä elokuvan sisältävän pelkästään goremättöä.

Tyhmien suomenkielisten ulkomaalaisten elokuvien nimipoliitikan takia minulta jäi kesällä 2010
katsomatta Yle2:selta Michael Mannin loistava Manhunter, joka kulkee suomessa kornilla ja halvalta B-luokan murhamysteeriltä kalskahtavalta Psykopaatin jäljillä-tittelillä, koska Michael Mann luuli Red Dragon-nimisen elokuvan kuulostavan kung-fu-elokuvalta. Näin Manhunterin vasta 3 vuotta myöhemmin DVD:eeltä nähtyäni ensiksi telkkarista Brett Rattnerin kökkön, mutta paikoittain erinomaisen ja jännän remaken(2002) Mutta nyt takaisin TCM:n pariin.


Vaikka elokuva ei goremätön riemujuhlaa, silti elokuvasta löytyy väkivaltaa, mutta se näytettään offscreeninä, joten katsojille löytyisi ajateltava. Toisena tehokeinona Hooper käytti elokuvassa kuva ja äänimaailmaa, mikä luo paikoittain todella kuumottavaa tunnelmaa, mutta myös samana vuonna ilmestynyt Black Christmas on TCM:ää verrattuna vieläkin kuumottavampi teos.


Vaikka TCM  ei ole niin rankka elokuva, kun väitetty, on silti paikoittain jännä ja kuumottava teos ja Slasher-genren pioneeriteoksena se on ansainut paikkansa kauhuelokuvan historian yhtenä merkkiteoksena.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti