sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Huuliharppukostaja(1968)

Alkuperäinen nimi: C'era una volta il West

Tunnetaan myös nimellä: Once upon a time in the West

Ohjaus: Sergio Leone

Käsikirjoitus: Sergio Leone ja  Sergio Donati ( Dario Argentonja Bernardo Bertoluccin tarinan pohjalta)

Pääosissa: Charles Bronson, Claudia Cardinale, Henry Fonda, Jason Robards,  Gabrielle Ferzetti, Frank Wolff, Keenan Wynn, Woody Strode, Jack Elam, Al Mulock, Paollo Stoppa, Lionel Stander

Spagettiwesterniä pukkaa taas täällä Leffakulinaristissa. Nyt arvostelussa spagettiwestern-genren isän Sergio Leonen yksi mestariteoksista, jonka myötä alkoi Spagettiwesternfanitukseni kun leffa tuli ulos Neloselta  6.11.2010


Elokuvan keskiössä on rautatien rakennusprojekti  ja 4 päähenkilöä, joista kukin on omalta taholtaan mukana  siihen liittyen tavalla tai toisella.

Leskeksi jäänyt Jill McBain ( Claudia Cardinale joutuu taistelemaan edesmenneen miehensä Brettin (Frank Wolff) maapläntistä, johon rautatiekiho Morton (Gabrielle Ferzetti) haluaa laajentaa rautatiensä.

Tarinan varsinainen konna on kuitenkin Frank ( Henry Fonda) joka on  Mortonin kätyri ja on myös vastuussa  McBainin perheen murhasta.  Jill ei kuintenkaa aio luopua maapläntistä,  joten 2 pyssysankaria päättävät yksissä tumin auttaa leskiparkaa pitämään maastaan kiinni.

 Molemmilla pyssysankareilla on sattumalta myös jotain Frankiä vastaan. Cheyenne (Jason Robards) on Frankin takia etsintäkuulutettu McBainin perheen murhasta ja Harmonica( Charles Bronson) on mukana henkilökohtaisten asioiden takia messissä.

Toisin kuin Leonen Dollaritrilogia, Huuliharppukostaja on dramaattisempi, eeppisempi, hidastempoisempi ja sisältä paljon viittauksia jenkkiwesterneihin.

Elokuvan hidastempoisuus voi olla nykykatsojille yhtä kidutusta ja muistan itsekin, kuinka ensimmäisellä katsomiskerralla 8 vuotta sitten tuli vilkuiltua kelloa usein ja ihmettelin pyssyttelyn vähyyttä elokuvassa. Lieneeköhän pitkästymisen syynä ollut se, että ensimmäinen katsomani  Bronson-elokuva oli Väkivallan vihollinen(1974) joka  on tapahtumarikkaampi teos ja  joka puolestaan tuli ulos Neloselta 16.7.2010

Paljoon nostalgisia muistoja siis  liitty Bronsonin seikkailuihin, mutta nyt takaisin Huuliharpoukostajan  pariin.

 Vasta myöhemmillä katselukerroilla olen tajunnut elokuvan hidastempoisuuden  ja  nykyään pidänkin sitä yhtenä parhaimista elokuvista, joita olen  nähnyt.

Pisteenä iin päälle jälleen kerran Ennio Morriconen upeat musiikit, joissa westerneille epätyypilliseti kuulaan sähkökitaraa.

Mestariteos.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti