lauantai 9. toukokuuta 2020

Valuva kuolema(1988)

Alkuperäinen nimi: The Blob

Ohjaaja: Chuck Russell

Käsikirjoitus: Chuck Russell, Frank Darabont, Irving H. Millgate (  Theodore Simonsonin ja Kay Linakerin vuoden 1958 elokuvan pohjalta)

Pääosissa: Kevin Dillon,  Shawnee Smith, Donovan Leitch, Jeffrey DeMunn, Candy Clark,  Paul McCrane, Jack Nance, Joe Seneca,  Art LaFleur,  Del Close

Nyt arvostelussa  jälleen kerran yksi kasariremake 50-luvun scfiklassikosta.  Nyt vuorossa The Blob, jonka muistetaan parhaiten Steve McQueenin debyyttielokuvana, erehdyttävästi mansikkahilloa muistuttava oliosta,  psykedeelisistä alkuteksteistä sekä legendaarisen Burt Bacharachin  säveltämästä svengaavasta tunnarista.

Tarina periaatteessa sama kuin alkuperäisessä, ottaen huomioon muutamaa modernisointia:

Tuppukylään putoaa meteoriitti, josta purkaantuu epämääräinen hyytelö, joka syö kaiken mikä eteen sattuu ja kasvaa sen myötä.Ensitöikseen maapallolla hyytelö ottaa kohteekseen kodittoman  miehen. Sattumalta hoodeilla prätkää korjaava   kaupungin kiintiöraggari Brian Flagg  (raggariksi hänet jo tunnistaa takajeejeestä,  nahkatakista ja prätkän  omistamisesta)

Brian päättää pelastaa miehen ja törmää kiintiö high schoolaisiin, Pauliin ja Megiin ( Shawnee Smith ja Donovan Leitch) jotka ovat  treffeillä.  Trio vie miehen sairaalaan, mutta liian myöhään ja  myös Paul  hyytelöityy ja hyytelö  lähtee bilettämään kaupungille. Brian pidätetään  murhista epäiltynä, koska sattuu olemaan kaupungin ainoa raggari. Sheriffi  Geller ( Jeffrey DeMunn) ei ota todesta Megin puheita hyytelöstä.

Sillä välin hyytelö bilettää kaupungilla  ja  on entistä isompi.  Sitten E.T:estä repäistyt elmukelmumiehet johtajanaan tohtori Meddows   (Joe Seneca) saapuvat kaupunkiin  ja pian kaupunki ja sen asukkaat  ovat karanteenissa( pelottavan ajankohtaista, eikö?) ja pian selviää hyytelön todellinen tausta...


Kuten arvostelun alussa totesin, vuoden-58 version olio muistutti erehdyttävästi mansikkahilloa,  on tämän remaken olio paremmin toteutettu ja kiitos  vuonna 20 vuotta aiemmin päättyneen Haysin ohjeiston, nyt näemme, miten hyytelö syövyttää jengiä ,mikä ei olisi onnistunut vuoden-58 versiossa ja erikoistehosteet ovat tässä remakessa kestäneet paremmin ajan hammasta.

Lisäksi Kevin Dillon vetää hyvän roolin pääosassa, vaikka onkin ikävä yllä jäännyt pahasti isoveljensä Mattin varjoon ja onpahan Brian Flagille kirjoitettu elokuvan hauskimmat sitaatit (Kutsu kallonkutistaja, Olen murtunut mies ja  Loistavaa, tapoin juuri mansikkahillon)


The Blob on jälleen kerran yksi loistava ja viihdyttävä kasarikauhuilu, joka on myöskin samalla  yksi parhaimpia remakeja.


Muistakaa muuten katsoa lopputekstit, sillä niiden taustalla soi ruotsalaisen  tukkahevibändi Alienin Brave New Love, joka on  yksi parhaimpia lopputekstibiisejä Michael Mannin Manhunterin (1986)
Red 7:nin Heartbeatin lisäksi.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti