lauantai 29. huhtikuuta 2023

Jäätynyt mies(1984)

 Alkuperäinen nimi: Iceman

Ohjaaja: Fred Schepisi

Käsikirjoitus: John Drimmer & Chip  Proser

Pääosissa::Timothy Hutton, John Lone, Danny Glover,  David Starthairn, James Tolkan, Josef Sommer, Lindsay Crouse


Nyt arvostelussa taas vaihteeksi kasarin scifiä joka   Muutostilojen(1980) ohella edustaa kasarin luolamies(oletetuista) kertovien elokuvien buumia.

Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:

Arktisella alueella kaivauksia tekevä tutkijaryhmä löytää jääpalan, jonka sisältä paljastuu 40000 vuotta  pakasteena ollut Neanderthal, joka sulaa ja herää eloon.

40000 vuotta pakasteena olleen esi-isän yllättävä herääminen jakaa tutkijat kahteen leiriin: Enemmistö  haluaisi leikellä Neanderthalin ja lähettää osissa tutkittavaksi ympäri USA:ta, mutta antropologian tohtori Stanley Shepard puolestaan haluaisi pitää Neanderthalin yhtenä kappaleena ja elossa, sillä Stanley on jo antanut sille nimen Charlie ja opettanut sille jo englannin kielen alkeita, mutta Neanderthal  on siitä huolimatta ihan pihalla nykymaailman menosta.


Elokuvan ensimmäiset kuvat helikoptereista ja lumen keskellä olevasta tutkimusasemasta  ja tuhansia vuosia pakasteena olleesta elämänmuodosta  toivat vahvasti mieleen  niin ikään Universalin tuotantoa olevan, Carpenterin 2 vuotta aiemmin ilmestyneen The Thing:in, joten tätä voisi kutsua sen  liikuttavaksi ja lämminhenkiseksi rinnakkaisteokseksi, jossa  vihamielinen avaruusolio on korvattu luolamies(oletetulla)


Hutton ja Lone vetivät mainiot  roolit pääosissa ja tunnelmaa kohottivat myös Bruce Smeatonin tunnelmaan sopivat Pan-huiluilut.


Jäätynyt mies(oletettu) tarjoaa erinomaisen sekä lämminhenkisen ja liikuttavan, vaihteeksi realistisen kasarin scifi-leffan elämänmuotojen kohtaamisesta.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti