maanantai 17. huhtikuuta 2023

Vartija(1977)

 Alkuperäinen nimi: The Sentinel

Ohjaaja: Michael Winner

Käsikirjoitus: Michael Winner( Jeffrey Konvitzin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Cristina Raines, Chris Sarandon,  John Carradine, Jose Ferrer,  Ava Gardner, Arthur Kennedy,  Burges Meredith, Beverly D’Angelo, Sylvia Mile, Martin Balsam  Eli Wallach, Christopher Walken, Jeff Goldblum, Jerry Orbach,  Richard Dreyfuss, Tom Berenger, Nana Visitor, Deborah Raffin.


Nyt arvostelussa, klassista ja oikeasti pelottavaa 70-luvun kauhua, ohjaajana 6 Charles Bronson-mättöä ohjannut Michael Winner.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:

Sitoutumiskammoinen malli Alison Parker muuttaa kerrostaloasuntoon, jossa asuu pimeää jengiä mm irstaasti virnuileva vanha pappa ja 24/7 ikkunan ääressä istuva sokea pappi.

Sitten talossa alkaa tapahtua kummia ja kun ja poliisista ei ole avuksi, päättää Alison selvittää  outojen tapahtumien lähteen ja pian käynkin ilmi, että talo  on  Maan ja Helvetin välinen portaali ja sokea pappi sen vartija.


Kuten alussa totesin, niin Vartija on ihan aikuisten oikeesti pelottava leffa, vaikka vasta viimeisillä minuuteilla alkaa tapahtumaan, mutta siitä huolimatta  leffa onnistui luomaan pahaenteistä tunnelmaa ennen huikeita viimeisiä minuutteja, jotka  nykykantilta katsottuna kiistanalaisia, sillä Tod Browningin klassikon Freaks(1932) tavoin  oikeasti epämuodostuneita henkilöitä käytettiin negatiivisessa kontekstissa, eikä muutenkaan Winner ollut kovinkaan humaani ohjaaja, sillä monet nais(oletetut) näyttelijät ovat kertoneet jälkeenpäin Winnerin arveluttavista työskentylymetodeista.


Kiistanalaisen loppuhuipennuksen ohella  mieleen tästä jäivät mm harvinaisempi nenän amputointi ja Eli Wallachin kohtauksesta toiseen muuttuvat järkyttävän massiiviset ja psykedeeliset kravatit.


Saman vuosikymmenen muita uskonnollisia teemoja sivuaviin  kauhuelokuviin Paholaisiin(1971) Manaajaan(1973) ja Ennutukseen(1976) verrattuna Vartija on paljon kuumottavampi teos, jonka  kuumottavuudessa jää samana vuonna julkaistu Suspirakin kakkoseksi ja nimekkään sivuosakaartin ansiosta leffafaneille riittää bongattavaa jännän äärellä olemisen ohella.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️







  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti