tiistai 18. huhtikuuta 2023

Wishmaster(1997)

 Ohjaaja: Robert Kurtzman

Käsikirjoitus: Peter Atkins

Pääosissa: Tammy Lauren, Andrew Divoff, Robert Englund


Nyt arvostelussa lian vähälle huomiolle jäänyt mainio ysärin kauhuelokuva, jonka on ohjannut legendaarisen KNB-lafkan 1.kirjain elikkä Kurtzman,  3 Hellraiser-jatko-osaa kynäilyt Peter Atkins ja tuottanut legendaarinen Wes Craven, joten nyt voidaan jo puhua unohdetusta teoksesta kauhugenressä.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


1100-luvun Persiassa eräänlainen pahantahtoinen versio lampun hengestä, demoni nimeltään Dijinn lajitovereineen aiheuttavat yleistä pahennusta, mutta eräs velho onnistuu vangitsemaan Dijinnin timanttiin, joka päätyy yli 100 vuotta myöhemmin  Beaumont-niminen antiikkiin erikoistunut keräilijä hankkii kokoelmiinsa patsaan, jota ed mainittu timantti koristaa ja  monen mutkan kautta timantti päätyy päähenkilö Alexandran haltuun, joka puolestaan vapauttaa Dijinnin timantin sisältä.


Lopulta KNB-lafka pääsee taas vaihteeksi asian ytimeen, kun Dijinn  alkaa vääristelemään kuulemiaan toiveita lätistelyn merkeissä.


Jännästi tätä on markkinoitu Wes Craven-leffana, vaikka olikin vain tuottajana, mutta siitähuolimatta Wes Craveinin tyyli näkyy tässä paikoittain, eikä pelkästään Robert Englundin läsnäolon takia, sillä Dijinn tuo  vitseineen  vahvasti mieleen Freddy Krugerin ja näin jälkikäteen mietityttää, että tämä olisi voinut olla klassikko, jos Craven olisi ohjannut tämän ja Englund olisi ollut Dijinnin roolissa.




Vaikka Dijinn ei yllä Freddy Krugerin ja muiden kauhuikoinien tasolle, onnistuuu silti Divoff mainiosti roolissaan ja saa aikaan parit naurut nokkelilla vitseillään ja mielikuvituksellisilla metodeillaan poistaa ohuesti kirjoitettuja sivuhahmoja pois kuvasta.


Ja mitä sivuhahmoihin puolestaan tulee, niin  melkoinen määrään tuttuja naamoja klassista kauhuelokuvista  Kurtzman on onnistunut  tähän haalimaan, sillä Englundin lisäksi kuvissa käyvät piipahtamassa ja kuolemassa mielikuvituksellisesti  Tony Todd, Tom Savini, Joseph Pilato, Ted Raimi, Dennis Hayden, George ”Buck”Flower, Kane Hodder, Reggie Bannister, sekä Kurtzman itse ja pisteenä iin päälle alun prologin kertojaäänennä  Angus Scrimm ja eräässä kohtauksessa vilahtaa Manaajasta tutun Pazazua esittävä patsas.



3 jatko-osaa saanut Wishmaster tarjoaa keskivertoa paremman ja viihdyttävän ysärin kauhuelokuvan, joka ei yllä mestariteoksen staukseen, mutta tarjoaa silti viihdyttävän puolitoista tuntia KNB-lafkan lätistelyn   ja Divoffin mainion roolisuorituksen parissa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti