lauantai 25. maaliskuuta 2023

Pahat pojat(1983)

 Alkuperäinen nimi: Bad Boys

Ohjaaja: Rick Rosenthal 

Käsikirjoitus: Richard Di Lello

Pääosissa: Sean Penn, Esai Morales, Clancy Brown,  Ally Sheedy, Reni Santoni, Alan Ruck


Nyt arvostelussa parhaiten epävirallisten Halloween ”jatko-osien” (1981,2002)  ohjaajana parhaiten tunnetun  Rosenthalin eri kova ja jännä vankilaelokuva, jonka ensi-illasta on tänään kulunut tasan 40 vuotta.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Amerikkalsi-Irlantilainen nuorisorikollisen alku Mick O’ Brien  päättää karauttaa rikosrekisteriä suuremmalla  kuprulla, elikkä ryöstää kilpailevan Puertoricolaisen jengin johtaja Paco.

Mutta asiat menivät huonompaan suuntaan, kun Mickin bestis  Carl saa luodista ja paetessaan paikalta  Pacon pikkuveli jää Mickin auton alle.


Mick joutuu nuorisovankilaan, jossa paikallinen kovanaamat ”Viking” ja ”Tweety” pitävät jöötä ja  ex-jengiläinen Ramon järjestää AA-henkistä tukiryhmää, jonka tarkoituksena on  tehdä vangeista yhteiskuntakelpoisia, jos he pääsevät ulos yhtenä kappaleena kärsittyään tuomionsa.


Monen  mutkan kautta Mick onnistuu nousemaan vankilan hierarkiassa selliosaston kingiksi, mutta riemu repeää, kun Paco saapuu samalle selliosastolle, kantaen vielä kaunaa pikkuveljensä kuolemasta

Vaikka kulttuurillinen ominta haiskahtaa taas vahvasti roolituksessa, niin siitä huolimatta Penn vetää mainion roolin pääosassa ja sivuosista jäivät parhaiten mieleen Esai Morales ja Clancy Brown.

Krediittiä myös legendaarisen Bill Contin(Rocky, Erittäin salainen jne)  soundtrackistä jotka kohottavat leffan tunnelmaa paikoittain.


Nuorsiovankiloista  kertovia elokuvia  ei taida olla kovinkaan paljon, mutta genren harvojen teosten joukossa Bad Boys edustaa genren aatelia ja onnistuu muutenkin olemaan sangen  loistava ja paikoittain kouraiseva tarina siitä, miten vankilasysteemi tekee pienistä rikollisista suurrikollisia.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti