lauantai 2. heinäkuuta 2022

Henkeen ja Vereen(1981)

 Alkuperäinen nimi: Taps

Ohjaaja: Harold Becker

Käsikirjoitus: Darryl Ponicsan, James Lineberger  & Robert Mark Kamen(Devery Freemanin kirjan Father Sky pohjalta)


Pääosissa: Timothy Hutton, Sean Penn, Tom Cruise, Ronny Cox, George C. Scott, Giancarlo Esposito


1970-80 lukujen taitteessa nähtiin useita saman aihepiiriä sivuavia teoksia, joiden aiheet käsittelivät mm Telekinesiaa, salaliittoja, voyeurismiä harrastavia sivutöikseen harrastavia tappajia ja  esihistoriallisia  esi-isiämme.

Sen  sijaan 1980-90 nähtiin läjä sotilaskoulutusta sivuavia leffoja Robert Downey Sr.n  Sotilasopistosta(Up the Academy, 1980) aina Charlie Sheenin tähdittämään  Cadeceen(1990) , mutta  tänään tuli nähtyä elokuva-arkiston  esittämänä 35MM-filmiltä  genren parhaimpiin kuuluva  nyt arvioitavana  oleva  Henkeen ja Vereen. Sitten asiaan: 


Bunker Hillin( todellisuudessa Valley Forge) sotilasakatemiaa aiotaan jyrätä tulevien asuntojen tieltä vuoden kuluttua eikä tilannetta paranna se, että samana iltana akatemia järjestää tanssiaiset, jonne kuokkavierailemaan tulleet paikalliset huligaanit provosoivat kadetit aloittamaan tappelun, johon akatemian johtaja, Kenraali  Harlan Bache(Scott) tulee väliin ja ampuu vahingossa yhden huligaaneista, koska aseen piippuun oli jäänyt luoti.


Poliisi vietyä kenraalin huostaan,  kenraali joutuu vielä sen lisäksi sairaalaan  ja välikohtauksen takia johtokunta  päättää sulkea akatemian  lopullisesti ja takavarikoida aseet, joita kadetit ovat käyttäneet harjoituksissa.

Lopulta tilanne eskaloituu  toisen pienen välikohtauksen takia kylillä ja kadetit linnoittautuvat opinahjoonsa hampaisiin asti aseistautuneina, kunnes heidän vaatimuksiinsa suostutaan. 


Vaikka Timothy Hutton onkin tämän leffan pääosassa, niin siitä huolimatta ensimmäiset pääosansa tässä tekevät Penn ja Cruise varastavat show’n ja  yllättävää kyllä, Cruise  vetää tässä mainion roolisuorituksen vallasta seonneena kadettina ja nytpä on sitten CV:ssä 4 hyvää roolisuoritusta tusinan käppäroolien ohella.

Ja niille, jotka taas ihmettelevät outoa suomenkielistä titteliä ja alkuperäistä titteliä, niin edellämainittu  Henkeen ja Vereen mainitaan  leffan aikana, mutta alkuperäinen titteli Taps merkitsee USA:n armeijan sanastossa  päivän päätteeksi tapahtuvaa torvisooloa.


 Henkeen ja Vereen on viihdyttävä, dramaattinen ja liikuttava tapaus ja  41 vuotta ilmestymisensä  jälkeen edelleen ajankohtainen tarina  siitä miten nuorisolaisten asema on edelleen huono yhteiskunnassa ja heille tärkeistä asioista, kuten leffan tapauksessa opinahjosta ei välitetä.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti