maanantai 3. heinäkuuta 2017

Wolfen(1981)

Ohjaus: Michael Wadleigh

Käsikirjoitus: Michael Wadleigh, David Eyre ja Eric Roth (Whitley Striberin samannimisen kirjan pohjalta)


Pääosissa: Albert Finney, Gregory Hines, Diane Venora, Edward James Olmos, Tom Noonan, Reginald VelJohnson, James Tolkan, Anne Pohtamo, Tom Waits

Nyt arvostelussa Verenjanon kynäileen Whitley Striberin  moderni ihmissusitarina.


New Yorkissa   tapahtuu rikkaan pariskunnan ja heidän  autonkuljettajansa. raaka murha. Tapausta  ryhtyy tutkimaan poliisi Dewey Wilson ( Albert Finney)  ja pian tapauksen alkaessa selvitä käykin ilmi, että kyseessä ei ole tavallinen mielipuoli ja jäljet johtavat  Brooklynin sillalla seikkailevaan heijannannaaporukkaan.

Siinä välissä nähdään mm Gregory Hines näyttämässä hanuria autiotalon ikkunasta, Castillon heilumassa Aatamin asussa rannalla  ja mitä ilmeisemmin Predatorin lämpökatsetta inspiroinut  Canis Lupus Lupuksien  näkökulmasta kuvatut POV-otokset öisessä New Yorkissa.

Elokuvavuosi 1981 oli myöskin Canis Lupus Lupuksen  vuosi, sillä vuonna 1981 ilmestyi peräti 3 ihmissusielokuva elikkä John Landisin Ihmissusi Lontoossa ja Joe Danten Ulvonta. Wolfen on tästä
triosta tyylikkäin ja tarinaltaan mielenkiintoisin, vaikka edellämainitut teokset ovat myöskin erinomaisia.


Albert Finney vetää kelpo roolin pääosassa, johin Dustin Hoffman halusi niin kovasti, mutta minkäköhänlainen lopputulos olisi silloin ollut?  Gregory Hines on myöskin pätevä  kiintiöafroameriikalaisen sidekickin roolissa.

 Myöskin Gerry Fisherin kameratyöskentely on hienoa katseltavaa. Syksyinen New York on kuvattu hienosti ja edellämainitut   hukkien  näkökulmasta kuvatut POV-otokset loivat hyvin jännistystä elokuvaan.

Ja olihan Suomikin tässä hyvin edustettuna elokuvan alussa, jossa nähdään  1975 Miss Universum vetämässä kokkelia limusiini takapenkillä.


Ihmissusielokuvien aatelia ja  vuoden 1981 yksi parhaimpia elokuvia.

Arvosana🐺🐺🐺🐺🐺




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti