torstai 20. heinäkuuta 2017

Dawn of the dead(1978)

Ohjaus ja käsikirjoitus: George A Romero

Pääosissa: Ken Foree, David Emege, Scott Reiniger, Gaylen Ross, Tom Savini, Howard K Smith. David Crawford, David Early, Richard France


Zombie-epidemia jyllää ja maailma on sekaisin.  Tv-asemalla työskentevä pariskunta Francine (Gaylen Ross) ja  Stephen (David Emge) päättävät ottaa hatkat ja lähetvät helkopterilla lentelemään.

Mukaan lähtevät myös Philadelphian poliisin SWAT-tiimin jäsenet Peter (Ken Foree) ja Roger Scott Reiniger)  Tankkattuaan helikopteria nelikko laskeutuu ostoskeskuksen katolle ja pikaisen"siivousoperaation" jälkeen nelikko asettuu taloksi ja ottavat kaiken ilon irti ostoskeskusen tarjoamasta materiasta.


Romeron zombie-trilogian toinen osa pisti käynttin varsinaisen zombielokuvien buumin käyntiin. Pari jatko-osaa tuli lisää ja erinomainen remake (2004) Lisäksi myös Italiassa zombiet herättivät mielenkiintoa. Jouduttaan ongelmiin sensuurin kanssa jenkeissä, Romero lähti Italiaan tapaamaan Dario Argentoa, joka leikkaisi Dawn of the deadistä lyhyemmän version kotimaansa markkinoille.

Zombi tittelillä tunnettu lyhyempi versio on Romeron visiota huomattavasti verisempi ja soundtrackillä raikaa Argenton hovibändi Goblin.  Elokuvan mennestyksen myötä seuraavana vuonna ilmestyi Lucio Fulcin ohjaama vieläkin verisempi Zombie flesh eaters, joka Italiassa kulkee nimellä Zombi 2.



Mutta nyt takaisin Dawn of the deadin pariin.

Dawn of the on dead on edeltäjäänsä huomattavasti väkivaltaisempi ja Tom Savin( joka heittää elokuvassa pienen roolin) tehosteissa ei ole säästelty juuri mitään. Räikeänpunaista tekoverta ja lihatiskin antimia vyörytetään ruutuun tiuhaan tahtiin,  niin että heikompia hirvittää. Itselläni oli melkoisia vaikeuksia syödää pizzaa tätä katsoessa, joten en tosiaankaan suosittele syömistä tätä katsoessa.

Rajusta verenvuodatuksesta ja lihatiskin antimien  esittelyn lisäksi myöskin huumorin kukkanen kukkii tässä elokuvassa.  Yhteiskuntakritiikki näkyy voimakkaasti elokuvassa ja tapahtumapaikkana toimiva ostoskeskus edustaa päähenkilöille ironisesti  viihdykkeiden taivasta sekä vankilaa. Lisäksi
elokuvan zombiet ovat hulvaton ilmestys sinertäväharmaineen maskeerauksineen ja kalmoista jäikin parhaiten mieleen Hare Krishna-hemmo.  Nauroin kovaan äänen myös alussa nähtävälle päänräjähdykselle  ja helikopteriskalppaukselle.


Dawn of the dead on lyömätön yhdistelmä zombeilua ja yhteiskuntakritiikkiä tiivissä paketissa.
Romeron zombie-trilogian paras osa ja yksi Top-10 parhaita kauhuelokuvia.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti