torstai 20. heinäkuuta 2017

Elävien kuolleiden yö(1968)


Ohjaus: George A Romero

Käsikirjoitus: George A Romero ja John A Russo

Pääosissa: Duane Jones, Judith O Dea,  Karl Hardman, Marilyn Eastman, Keith Wayne, Judith Ridley, Kyra Schon, Russell Stereiner

Viime viikon sunnuntaina edesmennyt George A Romero jätti lähteettömän vaikutuksen kauhugenreen, sillä Ronero siirsi alunperin Voodoo-kulttuurista lähtöisin olleet zombiet orjista lihatiskin antimilla mättäviksi kalmoiksi, joina ne nykyäänkin tunnetaan. Romeron muistoa kunnioittaen tämän blogin  tulevat arvostelut keskittyvät katsomaani miehen tuotantoon.

Aloittakaame siis tribuutti Romeron kuuluisalla debyytillä, joka poiki muutaman jatko-osan, remaken ja jätti lähteettömän vaikutuksen kauhugenreen sekä populaarikulttuuriin.

Barbara (Judith O Dea) ja  veljensä Johnnyn ( Russell Stereiner) ovat hautausmaalla, kunnes zombiksi osoittautuva mies hyökkää Johnnyn kimppuun ja Barbara ottaa hatkat ja piiloutuu autiotaloon, jossa hän Benin ( Duane Jones) ja monia muita, jotka ovat paenneet zombeja. Pian alkaakin hurja selvitymistaistelu, kun lukemattomat zombiet piirittävät taloa.

49 vuotta sitten ilmestyeessään Elävien kuolleiden yö on ollut varmasti hurjaa katsottavaa 60-luvun yleisölle, mutta nykykatsojan simissä pihalla hiipivät zombiet aiheuttavat lähinä hilpeyttä.

Vaikka elokuva onkin menettänyt tehojaan, silti jännitystä riitti kohtalaisesti ja  aika jännää, että elokuva myös heijasteli 60-maailmankuvaa.(mm rasismi ja Vietnamin sota)

Elokuvahistoriaallisesti merkittävä elokuva ja yleissivistyksden kuuluva kauhuklassikko.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti