sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Hellraiser(1987)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Clive Barker

Pääosissa: Andrew Robinson, Ashley Laurence, Clare Higgins, Doug Bradley, Sean Chapman, Oliver Smith

Olen suuri jenkkikauhun suurkuluttaja ja täytyy kyllä myöntää, että olen kyllä muutamia muunkinmaalaisia kauhuelokuvia, mm Dario Argenton ja Lucio Fulcin tuotantoa, mutta näköjään tiukasta elokuvasensuuristaan tunnettusta Isosta-Britanniasta voikin tulla ulos näinkin hurja ja hyvä kauhuelokuva,josta kiitos kuuluu kirjailija-ohjaaja Clive Barkerille, joka on kotoisin Liverpoolista.

Hellraiser siis kertoo mystisestä Lemarchandin laatikosta, tarjoaa avaajalleen  hurjat vibat helvetissä.. Elokuvaa strattaa käyntiin, kun  Frank-niminen heebo ( Sean Chapman) ostaa kyseisen taikalaatikon Marokon-reissullaan ja joutuu helvettiin hurjiin viboihin.

Vuosia myöhemmin Frankin veli  Larry ( Andrew Robinson)  muuttaa veljesten lapsuudenkotiiin tyttärensä (Ashley Laurence) ja uuden vaimonsa ( Clare Higgins) kanssa.

Pian Larryn vaimo Julia löytääkin ullakolta helvetistä palanneen Frankin, joka on hieman huonossa hapessa reissun jäljiltä ja tarvitsee  ihmisruumita palatakseen takaisin elävien kirjoihin. Julia, jolla oli lyhyt suhde Frankin kanssa ennen avioitumista Larryn kanssa, suostuu järjestämään muutaman ruumiin Frankille.

Tästä saa alkuunsa ehkä 80-luvun hurjimmat splätterkarkelot, joista ei puutu verta, lihakoukkuja ja omituisia otuksia.

Hellraiser on yksi 80-luvun parhaimpia kauhuelokuvia, josta löytyy splätteriä sekä tunnelmaa, ja Christopher Youngin sävellykset  vahistavat hyvin tunnelmaa, jota ei muista vuosikymmen splätteröineistä ei löydy.  Mitenköhän  Hellraiserin tunnelman laita olisi ollut, jos syntikkabändi Coil olisi vastannut  Hellraiserin musiikeista?  Youngin ja Coilin sävellyksiä voitte vertaila Youtubessa.

Lukemattomia jatko-osia, oheistuotteita  saanut ja nahkaisia fetissivälineitä inspiroinut Hellraiser on yksi 80-luvun parhaimpia kauhuelokuvia ja  pakkokatseltavaa genren ystäville

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti