perjantai 30. kesäkuuta 2017

Verenjano(1983)


Alkuperäinen nimi: The Hunger

Ohjaus: Tony Scott

Käsikirjoitus: James Costigan, Ivan Davis ja Michael Thomas (Whitley Strieberin samannimisen kirjan pohjalta)

Pääosissa: David Bowie, Catherine Deneuve, Susan Sarandon, Cliff De Young Dan Hedaya, Willem Dafoe, John Pankow

Nyt arvostelussa 5 vuotta sitten sillata alas hypännen Sir Ridley Scottin pikkuveljen tyylikäs ja aliarvostettu debyyttiohjaus.

Leffa starttaa tyyllikkäästi Bauhaus-yhteen  Bela Lugosi's dead biisin  siivittämänä yökerhosta, josta siirytään seuraamaan David Bowien ja Catherine Deneuven järjestämiä orgioita jotka päättyvät verisesti, koska Bowie ja Deneuve ovatkin vampyyrejä, yllätys, yllätys.

The Hunger siis kertoo New Yorkissa majailevasta  vampyyripariskunnasta, joista Bowien esittämä John alkaa salaperäisesti vanhenemaan ja katoaa sen jälkeen salaperäisesti koko leffasta.

Deneuven esittämä Miriam puolestaan etsii itselleen uutta rakastajaa  ja semmoiseksi valokoituu Susan Sarandonin esittämä lääkäri.

Vuonna 1983 MGM: n oli tarkoitus filmata Verenjanon sijasta Anne Ricen kirjaan pohjautuva Veren Vangit, mutta päätyivätkin sitten filmaaman tämän, joten Tony Scottin oli laitettava Veren Vankeja varten suunittelemansa ideat Verenjanoon ja lopputuloksena olikin aiemmin arvostelemani Michael Mannin The Keepin oheela yksi  leffavuoden 1983 tyylikkäimpiä tuotoksia.

Toisin kriitikot haukkuivat elokuvan lyttyyn ja  kritisoivat erityisesti Scottin ylikoristeelista ja mainosten vaikuttamaa visuuaalista tyyliä. Murkskakrittikin vuoksi Tony Scott  piti taukoa 3 vuotta ennen kuin ohjasi  homoelokuvan modernin klassikon Top Gunin(1986)

Nykyään The Hunger onkin kulttileffa, lähinä homopiireissä ja lähinä Deneuven ja Sarandonin seksikohtauksen vuoksi.  Pienenä triviana myöskin manittakoon, että Willem Dafoe ja John Pankow,
jotka esiintyivät pari vuotta myöhemmin modernin rikoselokuvan rajussa mestariteoksessa Elää ja kuolla L.A:ssa tekevät The Hungerissa yhden repliikin roolit puhelinkopeilla roikkuvina hiippareina.

The Hunger on tiivstunnelmainen ja viisuaalisesti tyylikäs kauhudraama ja Michael Mannin The Keepin oheela leffavuoden 1983 tyyllikäimpiä tuotoksia ja Tony Scottin 2.paras leffa True  romancen jälkeen.

Seuraavaksi tässä blogissa arvosteluvuorssa pari vuotta aiemmin ilmestynyt saman kirjailijan elikkä Whitley Striberin kynäilemä modernin ihmissusitarina Wolfen.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti