perjantai 16. kesäkuuta 2023

Kaupunki liekeissä(1979)

 Alkuperäinen nimi: City on Fire

Ohjaaja: Alvin Rakoff

Käsikirjoitus: Jack Hill

Pääosissa: Barry Newman, Henry Fonda, Leslie Nielsen, James Franciscus, Ava Gardner, Shelley Winters, Susan Clark

Nyt taas arvostelussa vaihteeksi hyvinkin tyypillinen 70-luvun katastroofidraama, elikkä aikaansa nähden hienoja efektejä  ja nimekkäitä naamoja, jotka lausuvat pari repliikkiä ja poistuvat kuvasta näyttävästi.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Nimeltä mainitsematon kaupunki jenkeissä(Kanadassa filmattu) kaupunki roihahtaa kivasti liekkeihin korruptoituneen pormestarin myönnettyä luvan rakentaa  öljynjalostuslaitos lähelle asutusta potkuista katkeroituneen ex-työntekijän laitettua hanat auki tahallaan ja puumajassa röökillä olevat kersat viimeistelevät  tuhon, josta Keisari Nero olisi kateellinen.


Sitten tohtori, palomestari ja alkoholisoitunut tv-toimittaja jahkailevat ja huutavat vajaa pari tuntia kuumissa olosuhteissa.


Kuten aiemmin totesin, leffa on kuvattu suurimmaksi osaksi Kanadassa, ilmeisesti budjetti ja verotussyistä johtuen tai siitä, että jenkit eivät halunneet nähdä kaupunkiensa kokevan kovia valkokankaalla, joten tämä ja samana vuonna julkaistut Kiina-ilmiö ja  Meteoriitti(arvostelu tulossa myöhemmin tässä kuussa) olivat viimeiset katastrofidraamat, sillä 80-luvulla ei taitanut tulla yhtään genren leffaa ja vasta 90-luvun lopussa genre teki comebackin  Dante’s Peakin, Tulivuoren, Deep Impactin ja Armageddonin muodossa.


Leslie Nielsen veti leffan parhaimman roolin korruptoituneen pormestarin roolissa ja muutamat komeat Matte Painting-kuvat liekehtivästä kaupungista  näyttivät edelleen  hienoilta ja on sääli, että MP-tekniikka katosi CGI:n tultua kehiin, sillä MP-kuvat loivat moneen leffaan ihan omanlaisensa uniikin tunnelman.


City on Fire ei edusta katastrofidraamojen kärkeä, mutta tarjoaa silti keskivertoa paremman  teoksen genressään.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti