torstai 29. kesäkuuta 2023

Indiana Jones and the Dial of Destiny(2023)

 Ohjaaja: James Mangold

Käsikirjoitus: James Mangold, David Koepp, Jezz & John-Henry Butterworth

Pääosissa: Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge, Ethann Isidore, Toby Jones, Antonio Banderas, Boyd Holbrook, Thomas Kretschmann, John Rhys-Davies, Karen Allen, Shaunette Renee Wilson


Nyt arvostelussa peräti 15 vuotta odotettu 5 ja (oletettavasti) viimeinen osa  aikamme suurimman  haudanryöstäjän seikkailuista.


Vuoteen 1944 sijoittuvassa prologissa Indy ja hänen uusi kaverinsa  Basil Shaw vievät natsien nenän edestä toisen puolikkaan  Arkhimedesin kehittämästä Antikytheran  koneesta.


Sitten hypätään vuoteen 1969, jossa Indy on ratkennut dokaamaan, koska hänen poikansa  Henry ”Mutt” Williams tai tarkemmin sanottuna Henry Jones III on kuollut Vietnamissa(oletettavasti) ja ex-vaimo Marion on laittanut paperit asumuserosta vireille.

Indyn viimeinen työpäivä professorina  ennen eläköitymistä saa vauhdikkaita käänteitä, kun kummitytär, Helena Shaw ilmestyy 18 vuoden jälkeen maisemiin, perässään CIA ja NASA:n leivissä olevat Natsit, joiden johtajana toimii Jurgen Voller, jonka Indy kohtaisi 25 vuotta aiemmin ja Voller havittelee Antikytheran konetta, jotta voisi matkustaa ajassa taaksepäin 30 vuotta  muuttaakseen 2.maailmansodan kulkua kotimaansa kannalta.


Ja kyllä 15 vuoden odotus palkittiin, sillä tässä oli kaikkea, mitä kunnon Indyyn kuuluukin, elikkä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, huumoria ja historiallisia faktoja viihteeksi naamioituna, unohtamatta tietenkään legendaarista  John Williamsia, joka vielä 91-vuotiaana jaksoi vielä tehdä musiikit  tähän  ja siitä hatunnosto hänelle.



Ainoa yksityiskohdat, jotka pistivät pahasti silmään allekirjoittanutta oli se, että eipä tähän sitten uusia pahiksia keksitty, sillä tämä oli 4.kerta, kun Natsit ovat Indyn vastustajina  ja luulenpa, että jos tämä olisi tehty ennen viime vuotta, niin oletettavasti Kommunistit olisivat olleet Indyn  vastustajina, sillä viime vuodesta lähtien ollaan haluttu kiistää rautesiripun takaiset naapurien olemassaolo kaikin  mahdollisin keinoin.


Toinen yksityiskohta, mikä myöskin pisti silmään, oli  historiallisesti  väriset  NYPD:n autot, sillä leffassa virheellisesti näkyvät legendaariset sinivalkoinen väritys tuli NYPD:n autoihin vasta 4 vuotta myöhemmin, joten leffassa olisi pitänyt näkyä keskiyön vihreän ja mustavalkoisen värisiä poliisiautoja.


Joka tapauksessa DoD on eeppinen ja hieno päätös Indyn saagalle ja tämän kesän elokuvatarjonnan parhaimmistoa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti