sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Joki ilman paluuta(1977)

 Alkuperäinen nimi: Rituals

Tunnetaan myös nimellä: The Creeper 

Ohjaaja: Peter Carter

Käsikirjoitus: Ian Sutherland

Pääosissa: Hal Holbrook, Lawrence Dane, Robin Gammell, Ken James,  Gary Reineke,  Jack Creley,  Michael Zenon


Vuonna 1972 ilmestyi eräjormailusta kertovien elokuvien klassikko, James Dickeyn romaaniin(1970) perustuva Syvä Joki(Deliverance) joka kertoo 4 kaupunkilaisesta mies(oletetusta) jotka melontaretkellä kohtaavat luonnon vaarat ympäristön ja himokkaiden jyväjemmarien muodossa.


5 vuotta myöhemmin Syvä Joki sai seurakseen Kanadalaisen vastineen, nyt arvostelussa olevan Joki ilman paluuta.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


5 lääkäriä lähtevät eräjormailemaan, mutta pian yksi heistä katoaa ja  pian käy ilmi, että verenhimoinen ja henkisesti/fyysisesti rajoittunut 2.maailmansodan veteraani on ottanut heidät riistakseen ja lääkärit joutuvat samalla kamppailemaan hurjia luonnon olosuhteita vastaan.


Allekirjoittaneen mielestä tämä oli paljon jännittävämpi kuin Syvä Joki ja toinen sen hengenheimolainen, Walter Hillin Raivoisa ajojahti(1981) ja tässä oli paikoittain eri hyvin tunnelma kohdillaan, kun tappajan henkilöllisyys pidettiin mysteerinä kunnon Giallo-henkeen.


Hal Holbrook veti kovan roolisuorituksen pääosassa ja krediittiä Hugh ”Hagood” Hardyn  epäilyttävän paljon Pino Donaggiolta kuulostavalta, tunnelmaa kohottavasta soundtrackistä.


Joki ilman paluuta tarjoa eri hyvän ja tunnelmallisen eräjormailun, joka mitä ilmeisemmin on toiminut pahiksensa  osalta  inspiraationa vuoden 1981 Slasher-klassikoille The Prowler jaThe Burning sekä 7 vuoden takaiselle yllätyshitille, Don’t Breather

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti