maanantai 10. elokuuta 2020

Lonkerot(1977)

 Alkuperäinen nimi: Tentacoli


Tunnetaan myös nimellä: Tentacles


Ohjaus: Ovidio G.Assonoitis ( nimellä Oliver Hellman)

Käsikirjoitus: Steven W. Carabatsos,  Tito Capri, Jerome Max


Pääosissa: Bo Hopkins, John Huston, Shelley Winters, Henry Fonda, Claude Akins 


Arvostelun alkuun täytyy todeta, että vaikka leffan nimi onkin Lonkerot, niin siitä huolimatta tässä ei juoda Lonkeroita tai nähdä lonkero-olioita häröilemässä vaan kyseessä on  jälleen kerran  Italian & USA:n yhteisproductiona valmistunut räikeä rip-offaus, joka rippoffaa räikeästi Tappajahaita, mutta tästä ei tietääkseni nostettu plagiointisyytöksiä, toisin kuin Enzo G. Castellarin   leffasta The Last Jaws(1981)


Ohjaajana hääräilee jälleen kerran Ovidio G. Assonitis ( älyttömällä peitenimellä jälleen kerran) elikkä kyseessä on sama herra, joka   tuotti ja käsikirjoitti tässä blogissa Toukokuussa arvostellun hapoissa väännetyn oloisen Omen-ripoff The Visitorin(1979) ja ohjasi suurimman osan James Cameronin surkuhupaisan debyyttielokuvan Piraija 2:sen elikkä ”laatua” on jälleen odotettavissa.


Solana Beachillä, Kaliforniassa jengiä on alkanut katoamaan hämärästi ja aina veden lähettyvillä ja kaiken

 lisäksi viellä luuttomina, joten sheriffi Robards epäilee, että vainajat ovat imeytyneet rakenteilla olevaan vedenalaiseen tunneliin.


Toimittaja Ned Turner (John Huston) on asiasta toista mieltä ja epäilee että  korruptoituneen oloisen herra Whiteheadin (Henry Fonda) tunneliprojekti on suututtanut jonkun meren asukkaan ja lopulta käy ilmi että tunnelin rakentamisesta hoodeileen on suututtanut  mustekalan, joka purkaa tunnelista aiheutuvaa pahaa mieltä  hyökkäämällä rehellisten veronmaksajien kimppuun.


Ja koska jostain syystä  John Huston & Henry Fonda katoavat elokuvasta noin puolessa välissä( en kyllä ihmettele miksi)  joten loppuosa leffasta  keskittyy mustekalan riehumiseen lasten purjehduskilpailussa ja tämäkin osuus on vedetty ylidramaatiseksi  heittämällä sekaan pysäytyskuvia  purjehtioista ja välillä rannalla olevasta yleisöstä ja tämäkin huipentuu vielä ylidramaatisemmaksi   Brian De Palma- henkisellä  pitkällä kamera-ajolla onnettomuuspaikalta.


 Varoitus:Seuraava kappale sisältää spoilereita (Skippaa, jos et halua tietää loppuratkaisua)


Lopulta sukeltaja Will Gleason (Bo Hopkins) lähtee  parin kaverinsa kanssa hoitelemaan mustekalan ja tämä osuus on vedetty Tappajahaita paremmaksi, sillä mukana on myös 2 miekkavalasta nimeltään Summer & Winter , jotka lopulta hoitavat homman kotiin paremmin kuin elokuvan päähenkilöt.


Elikkä tämmöinen ”laatuleffa” Lonkerot on mutta kyllä tästä sai hyvät naurut ja kuten aina näissä b-luokan italoleffoissa sattuu olemaan, musiikkipuoli on jälleen kerran kunnossa ja tällä kertaa musiikeista vastasi Stilvio Cipriani, jonka soundtrack sai loppupuolella jopa Morriconemaisia vivahteita.


Vaikka Lonkerot onkin hävytön Tappajahai-ripoff, onnistuu se silti viihdyttämään surkuhupaisuudellaan ja tasokkaan soundtrackin takia tämä kannattaa myös katsos, jos italodisco  ja syntikkapopitukset kolahtaa kovaa.


Arvosana🐙🐙🐙🐙




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti