sunnuntai 30. elokuuta 2020

Ansa- The Parallax View(1974)

 Ohjaaja: Alan J. Pakula

Käsikirjoitus: Lorenzo Semple Jr, Robert Towne & David Giler( Loren Singerin kirjan pohjaalta)


Pääosissa: Warren Beatty, William Daniels, Paula Prentiss, Hume Cronyn, Kenneth Mars,  Walter McGinn, Anthony Zerbe, Bill Mckinney, Richard Bull, Jim Davis,  William Joyce, Stacy Keach Jr


Nyt arvostelussa yksi paranoiaa käsittelevien trillereiden keskeisiä teoksia, joka kuuluu Pakulan ns paranoiatrilogiaan, jonka muut elokuvat ovat Klute(1971) ja Presidentin miehet(1976) Elokuvilla ei ole mitään tekemistä keskenään paitsi  teema paranoiasta ja poliittisesta vehkeilystä.


Nyt kuitenkin itse asiaan:  Senaattori Charles Carroll(William  Joyce ) on vaalikiertueeella Seatlessa. Sitten senaattori ammutaan Space Needlen ylimmässä  kerroksessa ja takaa-ajon jälkeen salamurhaaja putoaa katolta alas.

Salamurhaa tutkiva komissio toteaa, että kyseessä oli yksittäisen epävakaan henkilön tekemä murha eikä taustalla näytä olevan salaliittoa. Kuitenkin  3 vuotta myöhemmin  senaattorin salamurhan jälkeen tomittaja Joseph Frady(Beatty) joka oli  paikalla, kun senaattori ammuttiin saa kuulla, että   18.toista todistajasta 6 on kuollut ”hämärissä” olosuhteissa, joten Joseph päättää alkaa tutkimaan tapausta, jonka jäljet johtavat hämärään Parallax-yhtiöön...


Itse trilogian nähneenä voin todeta, että tämä oli trilogia jännin ja paras leffa. Mm Kummisedät kuvannut legendaarisen Gordon Willisin kuvaus on paikoittain todella tyylikästä seurattavaa, etenkin alkupuolelle sijoittuva takaa-ajo Space Needlen katolla.  Katsottuani elokuvan tänään toista kertaa mietin edelleen, että on varman stunt-miehiä hirvittänyt juoksennella 184 metrin korkeudessa ilman turvavarusteita. Harvemmin näkee nykyelokuvissa näin upeaa kuvausta ja stuntteja, mistä täytyy antaa krediittiä.


Joka tapauksessa Parallax View on paranoiatrillereiden aatelia ja hyvä esimerkki elokuvista, jollaisia ei enää tehdä.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti