sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Junkman ja asfalttikaaharit(1982)

 Alkuperäinen nimi: The Junkman

Ohjaus & Käsikirjoitus: H.B. Halicki

Pääosissa: H.B. Halicki, Christopher Stone, Susan Shaw, Lamg Jeffries, Dan Grimaldi, Lynda Day George, Kelly Busia

Nyt arvostelussa autojen(ja yhden lentokoneen) mälläyksestä kirjoihin päässyt autoleffojen klassikko, jonka pääosassa, käsikirjoittajan, tuottajan ja stunmanin osassa Gone in 60 Secondsin alkuperäisen version(arvostelu tulossa kesällä) mastermind, H. B. Halicki.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:

Romukauppias, elokuvatähti ja autoaficionado Harlan B. Hollis( Halickin alter-ego, ilmiselvästi) lähtee James Dean-festivaaleille ja sieltä sitten uuden elokuvansa ensi-iltaan, mutta syystä tai toisesta joukko gangstereita haluaa Harlanin hengiltä ja niin Harlanin matka täyttyy ammuskeluista, räjähdyksistä ja autojen( ja yhden lentokoneen)mällämisestä ja autoja mällätään matkan aikana peräti 150 ja lopulta Harlan  saa selville, kuka on mastermind hänen toistuvien likvidointiyritysten takana ja ilmalaivallakin päästään lentämään ja laskeutumaan keskelle Sunset Blv:tä.


Fiktioksi leffa sisältää paljon omaelämänkerrallisia  elementtejä  sekä meta-tasolla kikkailua, sillä leffassa on runsaasti viittauksia Gone in 60 Secondsiin, alussa nähtävä takaa-ajo, jossa keskeisessä osassa esiintyy harvinainen  Kanadalainen urheiluauto Bricklin SV-1 päätyi mukaan H.B:n seuraavan elokuvaan Deadline Auto Theft.


Sivuosissa piipahtavat mm legendaarinen Custom-autojen rakentaja  George Barris  ja  Hoyt Axton bändinsä kera.


The Junkman on taattua kaahailua alusta loppuun asti ja 150 auton(yhden lentokoneen) mälläämisen ennätyksen  takia lähes yleissivistykseen kuuluva klassikko.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti